نقش موسیلاژ در افزایش مقاومت به خشکی گیاهان در مرحله جوانه زنی و دانه رست (مطالعه موردی: اسفرزه و بارهنگ)
(ندگان)پدیدآور
حاج رضایی, مرضیهسودائی زاده, حمیدمیرمحمدی میبدی, سید علی محمدمصلح آرانی, اصغرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
جوانهزنی بذر یکی از مهمترین مراحل استقرار گیاهان بوده که اغلب تحت تأثیر تنشهای محیطی به ویژه شوری و خشکی قرار میگیرد. بذر و میوه تعداد زیادی از گیاهان مناطق خشک دارای لایهای از موسیلاژ است که توانایی جذب و حفظ رطوبت بذر در شرایط تنش رطوبتی را افزایش میدهد. به منظور بررسی نقش موسیلاژ در مقاومت به خشکی دو گونه اسفرزه (Forsk.Plantago ovata) و بارهنگ (Plantago major L.) در مرحله جوانهزنی و دانهرست، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش متغیر اول نوع گونه گیاهی در دو سطح (اسفرزه و بارهنگ)، متغیر دوم سطوح مختلف تنش خشکی در پنج سطح (0، 5/0-، 9/0-، 45/1-،1/2- مگاپاسکال)، و متغیر سوم نوع بذر در دو سطح (با موسیلاژ، بدون موسیلاژ) بود. صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی جوانهزنی و رشد اولیه هر دو گونه مورد بررسی به طور معنیداری کاهش یافت )05/0 .(P
کلید واژگان
تنش خشکیجوانه زنی بذر
موسیلاژ
رطوبت بذر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-03-201391-01-01
ناشر
دانشگاه یزدYazd University
شاپا
2008-790 X2588-6487




