نقش ذخیره سازی میزبان در کیفیت زنبور Trichogramma brassicae Bezdenko
(ندگان)پدیدآور
واعظ, ناهیدمحمدی, داودپورقلی, زهرا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
بیشتر دشمنان طبیعی از قابلیت ذخیرهسازی پایینی برخوردار هستند و به همین دلیل، اغلب آنها مدت کوتاهی قبل از رهاسازی پرورش داده میشوند. در مورد پارازیتوییدها میتوان به جای خود پارازیتویید، میزبان آنها را ذخیرهسازی کرد. از آن جایی که ذخیرهسازی تخمهای میزبان، میتواند منجر به افزایش کارایی واحدهای تولید انبوه زنبوران تریکوگراما شود، این روش توسط محققین مختلف به عنوان یک راهکار مناسب برای پرورش زنبورهای تریکوگراما پیشنهاد شده است. با توجه به اینکه مطالعات بسیار کمی در زمینه اثر دماهای پایین روی فراسنجههای رشد جمعیت پارازیتوییدها موجود است، لذا در این پژوهش اثر مدت زمانهای مختلف نگهداری (0، 1، 4، 7، 15 و 30 روز) تخم بید سیبزمینی، Phthorimaeae operculella (Zeller) در دمای 4 درجه سلسیوس روی ویژگیهای زیستی و جمعیتی زنبورTrichogramma brassicae Bezdenko مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 25 تکرار انجام گردید. مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که دوره نشو و نمای مراحل نابالغ، طول عمر، درصد پارازیتیسم، درصد خروج و دوره تخمریزی زنبور (01/0> P) و زادآوری (05/0> P) بین تیمارها اختلاف معنیداری داشته و با افزایش مدت زمان ذخیرهسازی، میانگین آنها کاهش مییابد. همچنین مشخص شد که تمامی فراسنجههای رشد جمعیت پایدار زنبور، اختلاف معنیداری در سطح احتمال یک درصد بین شاهد و تیمارهای سرمایی دارند. با توجه به میانگین نرخ پارازیتیسم، نرخ ظهور حشرات کامل، زادآوری و طول عمر زنبور روی میزبان سرمادیده، میتوان تخمهای بید سیبزمینی را تا دو هفته در دمای یاد شده نگهداری کرد بدون اینکه تاثیر منفی چندانی روی کارایی زنبور داشته باشد.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: بید سیبزمینیدمای پایین
نرخ پارازیتیسم
نرخ ظهور
نرخ ذاتی رشد جمعیت
Trichogramma
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان.استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان.
دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان.



