ارزیابی میزان مقاومت ارقام مختلف گوجه فرنگی مورد کشت در استان آذربایجان شرقی در برابر نژاد یک قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici
(ندگان)پدیدآور
پارسا, نسرینویانی, علیارزنلو, مهدی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی ناشی از قارچFusarium oxysporum f.sp. lycopersici یکی از مهمترین بیماریهای این گیاه در جهان و ایران است. بهکارگیری ارقام مقاوم، استفاده از آنتاگونیستهای قارچی و باکتریایی و رعایت تناوب زراعی چندین ساله از مهمترین شیوههای مدیریت این بیماری میباشد. با توجه به فقدان اطلاعات جامع و دقیق در مورد واکنش ارقام مختلف گوجهفرنگی در برابر پژمردگی فوزاریومی در استان آذربایجانشرقی، این پژوهش به منظور بررسی میزان مقاومت نه رقم گوجهفرنگی متداول در ایران انجام گرفت. بر اساس شاخص درصد بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری، ارقام Walter و Primo Early بهترتیب بهعنوان ارقام مصون و بسیارحساس شناخته شده و سایر ارقام شامل Falat، King Star،Monalisa ، Petopride5، Super Chef، Super Stone و Super Strain b در مقابل عامل بیماری حساس یا نیمهحساس بودند. در تمامی ارقام مورد بررسی غیر از رقم Walter، شاخص بیماری، مساحت زیر منحنی پیشرفت بیماری، میانگین وزن خشک ریشه، میانگین وزن خشک اندامهای هوایی، میانگین وزن تر ریشه، میانگین وزن تر اندامهای هوایی، طول ساقه و قطر ساقه در گیاهان آلوده، اختلاف معنیداری با گیاهان شاهد در سطح احتمال یک درصد نشان داد. از آنجائیکه در ارقام Super Strain b، Super Chef و Falat، شدت بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری، دارای کمترین مقدار در بین 9 رقم مورد بررسی بود لذا این سه رقم برای مدیریت بهتر بیماری میتوانند مورد استفاده کشاورزان قرار گیرند.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: ارقامگوجهفرنگیپژمردگی فوزاریومی
سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری
شدت بیماری
مقاومت
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.



