تاثیر عصاره ی پروتئینی بذر کلزا روی فعالیت آلفا-آمیلاز گوارشی سوسک برگ خوار سیب زمینی (Leptinotarsa decemlineata Say) و برخی مولفه های زیستی آن
(ندگان)پدیدآور
عاشوری, شبنمفرشباف پورآباد, رضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده 
گیاهان دارای مجموعهای از مولکولهای پروتئینی هستند که قادر به ایجاد اختلال در هضم غذا در حشرات گیاهخوار میباشند و میتوانند در کنترل آفات مورد استفاده قرار گیرند. در این تحقیق، مهار آنزیم آلفا-آمیلاز گوارشی سوسک برگخوار سیبزمینی (Leptinotarsa decemlineata Say) توسط عصارهی پروتئینی بذر کلزا (Brassica napus L. cv. (Karaj3 بررسی شده است. حداکثر اثر مهاری عصارهی پروتئینی روی فعالیت آلفا-آمیلاز در اسیدیتهی پنج بود. چهار جزء پروتئینی عصارهی بذر کلزا 30-0، 50-30، 70-50 و 100-70% اشباع با نمک سولفات آمونیوم، به ترتیب روی آلفا-آمیلاز گوارشی لارو سن چهار سبب 0، 52، 12 و 0% مهار گردیدند. جزء پروتئینی 50-30٪ به ترتیب باعث 84، 86، 74، 52 و 37% کاهش فعالیت آلفا-آمیلاز سنین 1، 2، 3، 4 و حشرات کامل شد. سنجش کینتیک مهار آلفا-آمیلاز حشرات کامل توسط جزء پروتئینی 50-30% انجام شد و مهار از نوع نارقابتی تعیین گردید. در زایموگرام و بررسی اثر مهارکننده در ژل، مهار آنزیم به صورت کاهش شدت نوارها مشاهده شد. در انجام زیست سنجی، از برگهای ارقام سیبزمینی آگریا، بورن، پیکاسو و مارکزاستفاده گردید. عصارهی پروتئینی زمانی که روی برگهای تیمار شده مورد تغذیه لاروها قرار گرفت؛ در هیچ کدام از ارقام، زمان پوست اندازی لاروهای سن سه به چهار نسبت به شاهد، افزایش معنیداری مشاهده نشد؛ در ارقام پیکاسو و مارکز سبب کاهش معنیدار وزن لارو سن چهار نسبت به شاهد گردید؛ درصد لاروهای سن چهار ظاهر شده در ارقام آگریا، پیکاسو و مارکز نسبت به شاهد به طور معنیداری کاهش یافت و در رقم آگریا، فعالیت آلفا-آمیلاز لارو سن چهار در مقایسه با شاهد به طور معنیداری کاهش پیدا کرد.
 
کلید واژگان
واژه های کلیدی: رسوبدهی پروتئین با سولفات آمونیومزایموگرام
زیست سنجی
سوسک برگخوار سیبزمینی
کینتیک مهار آنزیم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-09-221395-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق دکتری حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.



