اثر سالیسیلیک اسید در القاء مقاومت سیستمیک در گیاه خیار به بیماری مرگ گیاهچه ناشی از Pythium aphanidermatum
(ندگان)پدیدآور
صباغ, سیدکاظمصباغ, ابراهیمآبخو, جوادزینتی فخرآبادی, فاطمه
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
بیماری مرگ گیاهچه ناشی از(Edson) Fitzp. Pythium aphanidermatum یکی از بیماریهای مخرب خیار در گلخانه های تجاری است که موجب کاهش قابل توجهی از محصول می شود. در این پژوهش اثر اسید سالیسیلیک در القاء مقاومت به خیار آلوده به بیماری مرگ گیاهچه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، تغییر در سطح بیان ژنهای cupi4 و Lipoxygenase و فعالیت چند آنزیم بیوشیمیایی، مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه در دمای 25 تا C˚ 27 با رطوبت نسبی 70% و دوره نوری 14:8 ساعت روشنایی: تاریکی انجام شد. نتایج ارزیابی وقوع بیماری نشان داد که بین شدت بیماری زایی در گیاهان تیمار شده با غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک (صفر،۲۰۰ و۴۰۰ پی پی ام) و تیمار شاهد اختلاف معنیداری در سطح احتمال 5% وجود دارد. ارزیابی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانتی در گیاهان تیمار شده نشان داد که فعالیت آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز به میزان قابل ملاحظهای در مقایسه با شاهد افزایش یافت در حالیکه فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش معنیداری با گیاهان تیمار نشده نشان نداد. آنالیز بیان ژن با روش qRT-PCR نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک قادر به افزایش سطح بیان ژن های بررسی شده می باشد اما بیشترین میزان بیان برای ژن Cupi4 ثبت گردید. نتایج این تحقیق نشان میدهد که کاربرد اسید سالیسیلیک میتواند نقش مهمی در افزایش مقاومت گیاه خیار در برابر بیماری مرگ گیاهچه ایفا کند.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: مقاومت القاییاسید سالسیلیک
مرگ گیاهچه
لیپوکسی ژناز و ژن Cupi4
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-09-221395-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه زیست شناسی مجتمع علوم دانشگاه یزد.استادیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان.
مربی پژوهشی پژوهشکده زیست فناوری گیاهی دانشگاه زابل.
دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی دانشگاه زابل.



