شناسایی گونههای آسپرژیلوس سیاه همراه انگور و کشمش در نواحی جنوبی استانهای آذربایجانشرقی و غربی
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخص
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چندین گونه از جنس آسپرژیلوس از جمله Aspergillus nigerو گونههای مرتبط با آن از عوامل قارچی دخیل در پوسیدگی خوشه انگور و آلوده کننده فرآوردههای آن بهشمار میروند. این قارچها ضمن کاستن از کیفیت و کمیت انگور و فرآوردههای آن با صدمه به حبهها و تخریب آنها، باعث تولید و تجمع اکراتوکسین آ میگردند. این تحقیق در سالهای 1390 و 1391 برای شناسایی گونههای آسپرژیلوس همراه انگور و کشمش در نواحی جنوبی استانهای آذربایجانشرقی و غربی شامل شهرستانهای آذرشهر، بناب، عجبشیر، مراغه، ملکان و میاندوآب انجام گرفت. جداسازی و خالصسازی گونههای قارچی با استفاده از روشهای رایج در بیماری شناسی گیاهی انجام گرفت. از مجموع 231 نمونه، تعداد 167 جدایه از گونههای آسپرژیلوس جداسازی گردید. بر اساس ویژگیهای ریختشناختی کلیه جدایههای آسپرژیلوس در گروه گونهای A. niger قرار گرفتند. توالییابی ژن بتاتوبولینبرای جدایههای منتخب از هر ناحیه جغرافیایی انجام گردید. بر اساس توالی ژن بتاتوبولین 94 درصد جدایهها متعلق به گونه A. tubingensis بوده و 2/1 درصد جدایهها به گونه A. uvarum، 2/1 درصد جدایهها به گونهA. welwitschiae و 6/3 درصد جدایهها به گونه A. niger تعلق داشتند. این اولین گزارش گونه A. uvarumاز روی انگور در ایران و اولین گزارش گونه A. welwitschiae از روی انگور در دنیا میباشد. با شناسایی گونههای آسپرژیلوس شایع در انگور و فرآوردههای آن در این ناحیه، اقدامات بعدی در جهت ردیابی تولید و تجمع اکراتوکسین آ در محصولات انگور میسر خواهد شد.
کلید واژگان
ایرانبتاتوبولین
ریختشناختی
مایکوتوکسین
شناساییمولکولی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-08-231393-06-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz



