• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات کاربردی خاک
    • دوره 7, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات کاربردی خاک
    • دوره 7, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثر کمبود روی قابل جذب بر برخی خصوصیّات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گندم نان

    (ندگان)پدیدآور
    نیازخانی, سیدمحسنعبدالهی, بابکجعفری, مرادرسولی صدقیانی, میرحسن
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    714.5کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    عنصر روی (Zn) یکی از حیاتی­ترین عناصر غذایی محدود کننده رشد گیاهان می­باشد. به­منظور بررسی اثر کمبود روی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و مورفولوژیک گندم نان (Triticum aestivum L.)، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. ارقام روی-کارا (بیات و نیک­نژاد) و روی-ناکارا (هیرمند و کرج­1) در دو شرایط روی کافی (پنج میلی­گرم درکیلوگرم خاک) و کمبود روی (صفر میلی­گرم درکیلوگرم خاک) کشت و صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، میزان کلروفیل، غلظت روی دانه، ریشه و برگ و برخی صفات مورفولوژیک اندازه­گیری شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثرات اصلی سطح روی و ارقام بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی­دار (P≤0.01) بود، درحالیکه اثر متقابل سطح روی در ارقام فقط برای صفات غلظت روی ریشه، روی شاخساره و روی دانه، معنی­دار (P≤0.01) بود. نتایج مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که در شرایط کمبود روی، غلظت روی در ریشه ارقام روی-کارا (نیک­نژاد و بیات به­ترتیب 59 و 75/44 میلی­گرم درکیلوگرم) به­طور معنی­داری (P≤0.01) بیشتر از ارقام روی-ناکارا (هیرمند و کرج1 به­ترتیب 58/30 و 98/32 میلی­گرم درکیلوگرم) بود. همچنین غلظت روی دانه در رقم روی-­کارای بیات (82/28 میلی­گرم درکیلوگرم) به­طور معنی­داری (P≤0.01) از ارقام روی-­ناکارا (هیرمند و کرج1 به­ترتیب 95/24 و 85/22 میلی­گرم درکیلوگرم) بیشتر بود. محاسبه درصد کاهش صفات در شرایط کمبود روی نشان داد که میزان کاهش در عملکرد ماده خشک شاخساره، غلظت روی ریشه، غلظت روی دانه و میزان کلروفیل برگ در در ارقام روی-ناکارا بیشتر از ارقام روی-کارا بود. بطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که ارقام روی-کارا نسبت به ارقام روی-ناکارا در شرایط کمبود روی خاک، از توانایی بیشتری در رشد و تولید ماده خشک برخوردار بوده و قادرند میزان روی بیشتری در دانه ذخیره نمایند.
    کلید واژگان
    تعداد دانه در سنبله
    کارایی جذب روی
    گندم نان
    غلظت روی دانه
    وزن هزار دانه

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2020-02-20
    1398-12-01
    ناشر
    دانشگاه ارومیه
    Urmia University
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی, دانشکده کشاورزی, دانشگاه ارومیه
    گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی, دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
    دانشیار گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
    دانشگاه ارومیه

    شاپا
    2423-7116
    URI
    http://asr.urmia.ac.ir/article_120779.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/416166

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب