اثر کمبود روی قابل جذب بر برخی خصوصیّات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گندم نان
(ندگان)پدیدآور
نیازخانی, سیدمحسنعبدالهی, بابکجعفری, مرادرسولی صدقیانی, میرحسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
عنصر روی (Zn) یکی از حیاتیترین عناصر غذایی محدود کننده رشد گیاهان میباشد. بهمنظور بررسی اثر کمبود روی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و مورفولوژیک گندم نان (Triticum aestivum L.)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. ارقام روی-کارا (بیات و نیکنژاد) و روی-ناکارا (هیرمند و کرج1) در دو شرایط روی کافی (پنج میلیگرم درکیلوگرم خاک) و کمبود روی (صفر میلیگرم درکیلوگرم خاک) کشت و صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، میزان کلروفیل، غلظت روی دانه، ریشه و برگ و برخی صفات مورفولوژیک اندازهگیری شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثرات اصلی سطح روی و ارقام بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار (P≤0.01) بود، درحالیکه اثر متقابل سطح روی در ارقام فقط برای صفات غلظت روی ریشه، روی شاخساره و روی دانه، معنیدار (P≤0.01) بود. نتایج مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که در شرایط کمبود روی، غلظت روی در ریشه ارقام روی-کارا (نیکنژاد و بیات بهترتیب 59 و 75/44 میلیگرم درکیلوگرم) بهطور معنیداری (P≤0.01) بیشتر از ارقام روی-ناکارا (هیرمند و کرج1 بهترتیب 58/30 و 98/32 میلیگرم درکیلوگرم) بود. همچنین غلظت روی دانه در رقم روی-کارای بیات (82/28 میلیگرم درکیلوگرم) بهطور معنیداری (P≤0.01) از ارقام روی-ناکارا (هیرمند و کرج1 بهترتیب 95/24 و 85/22 میلیگرم درکیلوگرم) بیشتر بود. محاسبه درصد کاهش صفات در شرایط کمبود روی نشان داد که میزان کاهش در عملکرد ماده خشک شاخساره، غلظت روی ریشه، غلظت روی دانه و میزان کلروفیل برگ در در ارقام روی-ناکارا بیشتر از ارقام روی-کارا بود. بطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که ارقام روی-کارا نسبت به ارقام روی-ناکارا در شرایط کمبود روی خاک، از توانایی بیشتری در رشد و تولید ماده خشک برخوردار بوده و قادرند میزان روی بیشتری در دانه ذخیره نمایند.
کلید واژگان
تعداد دانه در سنبلهکارایی جذب روی
گندم نان
غلظت روی دانه
وزن هزار دانه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی, دانشکده کشاورزی, دانشگاه ارومیهگروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی, دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
دانشیار گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
دانشگاه ارومیه




