جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای اندوفیت نعناع فلفلی، بابونه، مارچوبه و بررسی تأثیر جدایهها در بازدارندگی فعالیت قارچهای بیماریزای گیاهی
(ندگان)پدیدآور
فغانی زاده, وحیدهارزانش, محمد حسینیزدان ستاد, سجادنظام زاده, رضانوع مدرک
Textپژوهشی- فارسی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: باکتریهای اندوفیت از میکروارگانیسمهای غیربیماریزای ساکن بافتهای گیاهیاند که با تولید فاکتورهای رشد باعث افزایش متابولیسم، رشد و مقاومت گیاه در برابر عوامل بیماریزا و تنشهای محیطی میشوند. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای اندوفیت گیاهان دارویی نعناع فلفلی، بابونه و مارچوبه و بررسی فعالیت ضدمیکروبی جدایهها علیه چندین پاتوژن گیاهی (آسپرژیلوس نایجر، آلترناریا آلترناتا، فوزاریوم اکسی پوروم و موکور هایمالیس) و نیز بررسی تأثیر جدایههای اندوفیت بر عملکرد رشد گیاهان، انجام گرفت. مواد و روشها: باکتریهای اندوفیت از بافت ریشۀ نعناع فلفلی، بابونه و مارچوبه جداسازی شد. فعالیت ضدقارچی جدایههای اندوفیت روی پاتوژنهای قارچی آسپرژیلوس نایجر، آلترناریا آلترناتا، فوزاریوم اکسی پوروم و موکور هایمالیس با استفادهاز روش ایجاد چاهک در محیط مولر هینتون آگار بررسی شد. هر بذر گیاه به سوسپانسیون جدایههای اندوفیت تلقیح و در گلدانهای حاوی 300 گرم خاک کاشته شد. تأثیر جدایههای تلقیحشده روی پارامترهای رویشی گیاهان بررسی و با نرمافزار آماری SAS 9.2 تحلیل شد. نتایج: در مجموع 6 جدایۀ اندوفیت متعلق به جنس باسیلوس از ریشۀ گیاهان موردمطالعه جدا شد. بررسیهای آماری و نتایج حاصل از تجزیۀ واریانس دادهها نشان داد که جدایهها تأثیر معنیداری را در فعالیت بازدارندگی پاتوژنهای قارچی و نیز در رشد گیاهان آزمایششده داشتند. رشد سه گیاه نعناع فلفلی، بابونه، و مارچوبه نشان داد که نمونههای گیاهی تیمارشده با باکتریهای اندوفیت در مقایسه با نمونههای فاقد تیمار باکتری، طول بیشتر داشت. بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه، باکتریهای اندوفیت از سه گیاه نعناع فلفلی، بابونه، و مارچوبه جدا شد و تأثیر فعالیت بازدارندگی جدایهها روی پاتوژنهای قارچی رایج و نیز در بهبود رشد گیاهان تأیید شد. با توجه به پتانسیل بالقوۀ اندوفیتها، این میکروارگانیسمها بهعنوان عوامل بیوکنترل در کشاورزی، جهت افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماریزاهای قارچی و تنشهای محیطی و نیز در بهبود رشد و باروری گیاهان میتوانند استفاده شوند.
کلید واژگان
اندوفیتبابونه
قارچهای بیماریزا
مارچوبه
نعناع فلفلی
بیوتکنولوژی صنعتی و محیطی
شماره نشریه
19تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری تخصصی میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، سمنان، ایراناستادیار پژوهشی بیولوژی خاک، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
دانشجوی دکتری تخصصی میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
استادیار ژنتیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، سمنان، ایران
شاپا
2322-51732322-5181




