بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره های الکلی گیاه اسپند (Peganum harmala) بر فرم منفرد و بیوفیلمی 6 باکتری پاتوژن
(ندگان)پدیدآور
محسنی پور, زینبحسن شاهیان, مهدینوع مدرک
Textپژوهشی- انگلیسی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: در سالهای اخیر توجه به بیوفیلمهای میکروبی به علت نقش ویژه این ساختارها در بروز عفونتهای بیمارستانی، چشمگیر بوده است. این پژوهش به منظور بررسی اثر ضدمیکروبی عصارههای گیاه اسپند بر فرم منفرد و ساختارهای بیوفیلمی 6 باکتری پاتوژن انجام شد. باکتریهای مورد بررسی شامل استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، استرپتوکوکوس پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه بودند. مواد و روش ها: قابلیت مهاری این عصارهها بر فرم منفرد با روش انتشار دیسک تعیین و مقادیر MIC و MBC به روش ماکروبراث دایلوشن به دست آمد. اثر ضدبیوفیلمی عصارهها نیز با روش میکروتیترپلیت بررسی شد. نتایج: براساس نتایج به دست آمده قابلیت عصارههای گیاه اسپند در مهار فرم منفرد باکتریهای مورد بررسی، تایید شد. این عصارهها در مهار پدیده تشکیل بیوفیلم، تخریب ساختارهای بیوفیلمی و مهار فعالبت متابولیک در این ساختارها نیز موثر بوده و غلظت هر عصاره رابطه مستقیمی با اثربخشی آن داشت. در تیمار استافیلوکوکوس اورئوس بیشترین مهار پدیده تشکیل بیوفیلم (28/90 درصد)، در تیمار استرپتوکوکوس پنومونیه بیشترین تخریب ساختارهای بیوفیلمی (76/77 درصد) و در تیمار باسیلوس سرئوس بیشترین مهار فعالیت متابولیک (98/69 درصد) مشاهده شد. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این پژوهش میتوان عصارههای گیاه اسپند را به عنوان یک عامل ضدمیکروبی مؤثر در مقابله با باکتریهای مورد مطالعه به ویژه در شکل بیوفیلمی پیشنهاد کرد.
کلید واژگان
اثر ضدمیکروبیبیوفیلم
Peganum harmala
باکتری پاتوژن
ایمنی شناسی میکروارگانیسم ها
شماره نشریه
16تاریخ نشر
2016-02-201394-12-01
ناشر
دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایراندانشیار میکروبیولوژی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران
شاپا
2322-51732322-5181




