بررسی دانش، بینش و عملکرد تغذیهای کارکنان مراقبتهای اولیه بهداشتی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1394
(ندگان)پدیدآور
فاتحی, فرزانهسالم, زینتشیخ فتح الهی, محمودخلیلی, پرویننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: با توجه به نقش کارکنان مراقبتهای اولیه بهداشتی در تغییر رفتارهای تغذیه جامعه، هدف این مطالعه تعیین دانش، بینش و عملکرد تغذیهای کارکنان مراقبتهای اولیه بهداشتی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1394 بود. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی با روش سرشماری بر روی 289 نفر از کارکنان بهداشتی شامل کارشناسان، کاردانان و بهورزان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه ساختارمند در مورد آگاهی، بینش و عملکردتغذیهای به صورت خودگزارشی تکمیل گردید. دادهها با استفاده از آزمونهای مجذور کای، دقیق فیشر، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون مقایسات چندگانه توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: میانگین و انحراف معیار آگاهی و عملکرد کارکنان به ترتیب 79/5 ± 33/31 (از 46 نمره) و 60/2 ± 31/14 (از 20 نمره) بود. به ترتیب، سطح آگاهی و عملکرد 1/29 درصد و 2/33 درصد از شرکتکنندگان در سطح عالی مشاهده شد. بین آگاهی و ویژگیهای دموگرافیک از قبیل جنسیت، سابقه کار، مدرک تحصیلی، رده شغلی و وضعیت استخدامی ارتباط آماری معنیداری مشاهده شد (001/0>p). بین عملکرد و جنسیت (001/0=p)، رده شغلی (002/0=p)، سابقه کار (001/0>p)، مدرک تحصیلی (037/0=p) و وضعیت استخدامی (003/0=p) نیز ارتباط معنیدار بود. بینش کارکنان نسبت به 8 سؤال نامطلوب (9/77% - 9/42%) و برای 23 سؤال مطلوب مشاهده شد (5/96% - 1/62%).p). بین عملکرد و جنسیت (001/0=p)، رده شغلی (002/0=p)، سابقه کار (001/0>p)، مدرک تحصیلی (037/0=p) و وضعیت استخدامی (003/0=p) نیز ارتباط معنیدار بود. بینش کارکنان نسبت به 8 سؤال نامطلوب (9/77% - 9/42%) و برای 23 سؤال مطلوب مشاهده شد (5/96% - 1/62%).p)، مدرک تحصیلی (037/0=p) و وضعیت استخدامی (003/0=p) نیز ارتباط معنیدار بود. بینش کارکنان نسبت به 8 سؤال نامطلوب (9/77% - 9/42%) و برای 23 سؤال مطلوب مشاهده شد (5/96% - 1/62%). نتیجه گیری: سطح آگاهی و عملکرد کارکنان در محدوده خوب تا عالی تعیین شد. به نظر میرسد برای گروههای زیر دیپلم و به ویژه بهورزان مرد، کارکنان رسمی و با سنوات خدمتی بیشتر، بایستی در نحوه برگزاری کلاسهای آموزشی تغذیه تجدیدنظر نمود.
کلید واژگان
دانشبینش
عملکرد
تغذیه
کارکنان مراقبتهای اولیه بهداشتی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-03-211396-01-01
ناشر
دانشکده پرستاری مامایی و پیراپزشکی رفسنجانRafsanjan University of Medical Sciences
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، کارشناس مسئول تغذیه حوزه معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.مربی، گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
استادیار، گروه آموزشی اپیدمیولوژی، آمار زیستی و مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
دانشجوی دکتری اپیدمیولوژی، کارشناس سالمندان حوزه معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.




