جدا سازی و شنا سایی قارچهای میکوریز آربوسکولار غالب در ریزوسفر گندم٬ جو و علف های هرز برخی مناطق زراعی شور ایران
(ندگان)پدیدآور
صالحی جوزانی, غلامرضااکبری والا, سپیدهثابت جهرمی, مهدیمرسلی, حسننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاهانی که ریشه آنها توسط قارچهای میکوریز آربوسکولار کلونیزه میشوند٬ بطور معمول نسبت به تنشهای مختلف از قبیل شوری تحمل بالاتری دارند، بنابراین جداسازی و شناسایی این قارچها میتواند جهت تولید کودهای بیولوژیک برای مناطق مذکور بسیار مفید باشد. بدین منظور پس از نمونه برداری ریشه و اسپور از ریزوسفر گیاهان مورد مطالعه (گندم، جو و برخی از علفهای هرز) از خاکهای شور استانهای یزد، آذربایجان شرقی، قم و مرکزی، کل ژنوم گیاه و ریزوسفر با روش PCR آشیانه ای دو مرحله ای برای حضور قارچهای میکوریز مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول PCR از آغازگرهای اختصاصی قارچهای میکوریزی (LSU-Glom1 and SSU-Glom1) و پس از هضم آنزیمی با Alu1، در مرحله دوم PCR از آغازگرهای عمومی قارچها (ITS5 و ITS4) استفاده شد. محصولات مرحله دوم PCR هر نمونه، همسانه سازی و کلنیهای مثبت با آنزیم برشی Taq1 هضم شدند. با مقایسه الگوهای RFLP نمونههای هضم شده و توالی¬یابی نمایندههایی از هر الگوی برشی، وجود جنسهای Glomus و Acaulospora در ریزوسفر نمونهها مشخص شد. جنس Glomus غالبترین جنس (بیش از 90 درصد) و گونههای Glomus mosseae(50 %)، G. intraradices ، G. versiforme، G. sinuosum ٬ G. fulvum، G. constrictum وGlomus sp در جنس مذکور مشاهده شدند. بیشترین تنوع گونه ای در خاکهای یزد و در گیاه گندم مشاهده شد. نتایج نشان داد که گونه G. mosseae دارای بالاترین سازگاری به شرایط شور در مناطق مختلف کشور میباشد و لذا میتواند پس از انجام آزمایشات تکمیلی به عنوان کود بیولوژیک در این مناطق استفاده شود.
کلید واژگان
میکوریز آربوسکولارشناسایی مولکولی
تنش شوری
Internal Transcribed Spacer (ITS)
Nested PCR
بیوتکنولوژی و تنش های زنده و غیرزنده
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-02-201390-12-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
معاون پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایرانکارشناس بخش بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
کارشناس بخش بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
کارشناس بخش بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
شاپا
2252-07832322-4819




