بررسی میزان اکسیداسیون لیپیدها و پروتئینهای گوشت ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) طی نگهداری در دمای چهار درجه سانتیگراد
(ندگان)پدیدآور
پیروزبخت, محمد جوادخانزادی, سعیدشاهسونی, داورباغیشنی, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اﻛﺴیداسیون از زﻳﺎنآورﺗﺮﻳﻦ ﻓﺮآﻳﻨﺪﻫﺎی ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ میباشد ﻛﻪ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻏﺬا و ﺳﻼﻣت مصرفﻛﻨﻨﺪﮔﺎن را ﺗﺤﺖ تأثیر ﻗﺮار ﻣﻲدﻫﺪ. هدف از این مطالعه بررسی روند تغییرات بیومارکرهای اکسیداسیون گوشت ماهی قزلآلا طی نگهداری در دمای 4درجه سانتیگراد و همچنین مقایسه این تیمارها با نمونههای موجود بازارمیباشد. در این مطالعه نمونههای صیدشده قزلآلا (15n=) برای 96 ساعت در 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد و مقدارمالون دی آلدهید (MDA) و گروههای کربونیل پروتئینها در زمانهای بلافاصله پس از صید، 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از صید اندازهگیری گردید. همچنین تعداد 30 ماهی قزل آلا از بازار تهیه و میزان پارامترهای مذکور سنجش گردید. مقدار MDA در ماهی قزلآلا در زمان صید 117/0 میکرومول بر گرم وزن بافت بود که طی نگهداری بهمدت 96 ساعت بهطور معنیداری (05/0>P) افزایش و به 189/0 رسید. گروههای کربونیل نیز از 72/1463 نانومول بر گرم وزن بافت هنگام صید، طی 96 ساعت با افزایش معنیداری به 19/1756 نانومول بر گرم رسید. براساس نتایج مطالعهی حاضر مقادیر MDA و گروههای کربونیل در زمانهای مختلف اندازهگیری، بهطور معنیدار در مقایسه با زمان صفر افزایش داشتند. مقدار MDA در نمونههای اخذ شده از بازار 17/0 میکرومول بر گرم وزن بافت بود که با نمونه تیمار نگهداری شده طی 72 ساعت اختلاف معنیداری نداشت. گروههای کربونیل ماهی قزلآلای بازار 15/1551 نانو مول بر گرم وزن بافت بود که اختلاف معنیداری با نمونههای تیمار طی زمانهای 48 و 72 ساعت نشان نداد. افزایش معنیدار مالوندیآلدهید و گروههای کربونیل پروتئینهای گوشت در این مطالعه نشاندهنده افزایش میزان اکسیداسیون لیپیدها و پروتئینها طی نگهداری در 4 درجه سانتیگراد میباشد.
کلید واژگان
آسیب اکسیداتیو گوشتگروههای کربونیل
مالوندیآلدهید
ماهی قزلآلا
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد کنترل کیفی و بهداشت موادغذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایراندانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی وآبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
استاد، گروه بهداشت مواد غذایی وآبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار، گروه علوم پایه، دانشکده امپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
2322-23872538-4856




