اثر عصاره خارشتر (Alhagi camelorum) بر فاکتورهای عملکردی کبد و کلیه در موشهای نر دیابتیشده با استرپتوزوتوسین
(ندگان)پدیدآور
نبیونی, فاطمهواعظی, غلام حسنملکی راد, علی اکبرعبداللهی, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری دیابت یکی از شایعترین بیماری های متابولیک میباشد و در طولانی مدت تأثیرات وسیعی بر تمامی اندامهای بدن از جمله کبد و کلیه میگذارد. هدف پژوهش حاضر اثر عصاره الکلی بخشهای هوایی گیاه خارشتر بر تستهای عملکردی کبد و کلیه در موشهای نر دیابتی شده با استرپتوروتوسین میباشد. در این مطالعه 28 موش نر ویستار به 4 گروه (7n=) تقسیم شدند: گروه کنترل غیر دیابتی با رژیم غذایی نرمال ، گروه کنترل دیابتی شده با استرپتوزوتوسین که روزانه 1 میلیلیتر آب مقطر به صورت گاواژ (از طریق لوله به معده) دریافت کردند، دو گروه تجربی دیابتی شده که عصاره الکلی بخشهای هوایی گیاه خارشتر را با دوز های 200 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم را به صورت گاواژ دریافت کردند. برای القاء دیابت، داروی استرپتوزوتوسین به مقدار mg/kg 50 بهصورت داخل صفاقی تزریق گردید و در پایان روز 21 از همه گروهها نمونه خونی تهیه گردید، میزان فاکتورهای موردنظر اندازهگیری و دادهها به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد که میزان کراتینین، اوره و آنزیمهای کبدی در گروه کنترل دیابتی نسبت به کنترل غیردیابتی افزایش یافته است. در حالیکه میزان تمامی این فاکتورها در گروههای دریافتکننده عصاره الکلی گیاه خارشتر کاهش معنیداری یافته است. نتایج نشان میدهد عصاره الکلی بخشهای هوایی گیاه خارشتر موجب کاهش میزان کراتینین، اوره و آنزیمهای کبدی می شود.
کلید واژگان
دیابتکبد
کلیه
خارشتر (Alhagi camelorum)
استرپتوزوتوسین
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری فیزیولوژی جانوری، گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، سمنان، ایراناستاد گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، سمنان، ایران
استادیار گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
استاد سمشناسی دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
شاپا
2322-23872538-4856




