اثر تغییرات توأم تدریجی شوری و دما بر بافت آبشش و سلولهای کلراید ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
(ندگان)پدیدآور
حیدری, بهروزآورجه, سانازتقوی جلودار, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
فاکتورهای زیست محیطی از جمله شوری و دما میتوانند بر فیزیولوژی و کارایی رشد در ماهیها مؤثر باشند، از اینرو ممکن است بسیاری از اندامهای داخلی آنها از جمله آبشش دامنه وسیعی از تغییرات مورفولوژی و عملکرد را نشان دهد. بدین منظور بچه ماهیان به مدت 21 روز در گروههای دمایی 20، 25 و 30 درجه سانتیگراد در سه سطح شوری صفر، 5 و 10 ppt نگهداری شدند و تغییرات بافتی آبشش آنها مورد بررسی قرار گرفته است. نمونهبرداری در روزهای 7 و 21 انجام شد، نمونهها پس از بیومتری آبشش آنها جدا و در محلول بوئن به مدت 48-24 ساعت فیکس گردید. به منظور بررسی سلولهای کلراید در بافت آبشش ماهی از رنگ آمیزی پاس– هماتوکسیلین (PAS) استفاده شد. نتایج نشان داد که تعداد و مساحت سلولهای کلراید با بالا رفتن شوری و دما افزایش یافت و بیشترین تعداد و مساحت سلولهای کلراید در دمای 30 درجه سانتیگراد و شوری ppt10 مشاهده شد. در مجموع میتوان بیان کرد که تعداد و مساحت سلولهای کلراید آبشش تحت تأثیر توام دو فاکتور محیطی شوری و دما قرار دارند.
کلید واژگان
شوریدما
آبشش
کپور معمولی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2015-11-221394-09-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلانکارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان
استادیار، گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران
شاپا
2322-23872538-4856




