بررسی اثر شوری بر عملکرد رشد، متغیرهای خونی وسلولهای کلرایدی آبشش ماهی قزلآلای رنگینکمان(Oncorhynchus mykiss)
(ندگان)پدیدآور
پورمظفر،, سجادنفیسی بهابادی, محمودموحدینیا, عبدالعلیمحمدی, مهرزادپذیر, خلیلنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی اثر سازگاری به شوری ماهی قزلآلای رنگینکمان، بر برخی از فاکتورهای رشد، خونی و تغییرات سلولهای کلرایدی آبشش در طول 60 روز بود. ماهیان انتخابی به 4 تیمار که شامل تیمار شاهد، تیمار شوری 15، 20 و 25 گرم در لیتر بودند تقسیم شدند. نتایج حاصل نشان داد که افزایش شوری موجب کاهش رشد، رشد روزانه و ضریب رشد ویژه و افزایش ضریب تبدیل غذایی گردید (05/0p). در روز 60 خونگیری از ماهیان انجام گرفت. کاهش تعداد لنفوسیت در تیمارهای شوری 20 گرم در لیتر (52/2±66/73)، شوری 15 گرم در لیتر (51/3±33/76) نسبت به تیمار آب شیرین مشاهده شد که اختلاف معنیداری با تیمار آب شیرین داشت (05/0P). برای بررسی اندازه و تراکم سلولهای کلرایدی، مقاطع بافتی با استفاده از رنگآمیزی ائوزین- هماتوکسیلین در طول مدت تحقیق (روزهای 7، 15، 30، 45 و 60) انجام شد. نتایج نشان داد که جایگاه این سلولها در ماهی قزلآلای رنگینکمان اکثراً بر روی قاعده فیلامنتها است و کمتر بر روی لاملا شناسایی شدند. نتایج نشان داد که قرارگیری ماهیان در شوری 15 و 25 گرم در لیتر به ترتیب موجب افزایش 70% و 100% فراوانی سلولهای کلرایدی نسبت یه تیمار شاهد شد (05/0P). یافتههای این تحقیق نشان داد که یکی از راهکارهای ماهی قزلآلای رنگینکمان در مقابله با تنش شوری سازگار شدن از طریق تغییر در فراوانی و اندازه سلولهای کلرایدی میباشد. مواجهه با شوری موجب کاهش جمعیت لنفوسیتی قزلآلا شده که در نتیجه موجب کاهش مقاومت ماهی در برابر استرسهای محیطی و عوامل بیماری زا گردید.
کلید واژگان
سلول کلرایدیخونی
ماهی قزلآلای رنگینکمان
اکوفیزیولوژی ماهی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2014-05-221393-03-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد گروه شیلات و تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده کشاورزی و منابع دانشگاه خلیج فارس بوشهر ،دانشیار گروه شیلات و تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده کشاورزی و منابع دانشگاه خلیج فارس بوشهر.
استادیار گروه بیولوژی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر،
کارشناس ارشد گروه شیلات و تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده کشاورزی و منابع دانشگاه خلیج فارس بوشهر،
استادیار و عضو هیئت علمی پژوهشکده میگو بوشهر
شاپا
2322-23872538-4856




