سنجش فعالیت ضداکسایشی و محتوی فنل کل در قسمتهای مختلف دانه چهار ژنوتیپ آفتابگردان (.Helianthus annus L)
(ندگان)پدیدآور
آقایی, اسعددرویش زاده, رضاحاتم نیا, علی اصغرعباسی, نصرت الهنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این مطالعه محتوی فنل کل، محتوی فلاوونوئید و فعالیت ضداکسایشی در قسمتهای مختلف دانه (مغز و پوسته) چهار ژنوتیپ آفتابگردان مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی عصارهها با استفاده از سنجشهای تعیین قدرت احیاکنندگی، ظرفیت جمعآوری رادیکال نیتریت و ظرفیت جمعآوری رادیکال DPPH تعیین گردید. نتایج نشان داد که میزان محتوی فنل و فلاوونوئید کل وابسته به قسمتهای مختلف دانه و نوع ژنوتیپ میباشد، بهطوریکه محتوی فنل و فلاوونوئید کل در مغز دانه بهترتیب 6/7 و 8/3 برابر میزان آنها در پوسته بود. فعالیت ضداکسایشی عصاره مغز بهطور معنیداری بیشتر از عصاره پوسته بود که میتوان آن را به میزان بالای محتوی فنل و فلاوونوئید نسبت داد. بهطور کلی نتایج نشان داد که ژنوتیپ S1 دارای بیشترین میزان محتوی فنل کل و فعالیت ضداکسایشی میباشد. در عصارههای مغز، ظریب همبستگی مثبت بین محتوی فنل کل با FRAP، ظرفیت جمعآوری رادیکال نیتریت و ظرفیت جمعآوری رادیکال DPPH مشاهده گردید. نتایج این تحقیق نشان دادند که مغز دانههای آفتابگردان را میتوان بهعنوان ضداکسایندههای طبیعی در رژیم غذایی مورد استفاده قرار داد.
شماره نشریه
38تاریخ نشر
2015-08-231394-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
1 کارشناسیارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه2 دانشیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3 استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ایلام
4 دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه




