مطالعه ترکیبات شیمیایی، خواص ضدقارچی، فعالیت آنتیاکسیدانی و سمیت سلولی اسانس گیاه دارویی (Thymus daenensis Celak)
(ندگان)پدیدآور
محمدی غلامی, عبدالناصرشیراوند, سیماابراهیمی, کاتریننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
آویشن دنایی با نام علمی، Thymus daenensis Celakمتعلق به تیره نعناعیان است. اسانس گیاه دارای متابولیتهای ثانوی با ضدقارچی و آنتیاکسیدانی قوی برخوردار است. در این تحقیق بهمنظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس، فعالیت ضد قارچی، خواص آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی، سر شاخههای گلدار گیاه در خردادماه سال 1396 از منطقه زاغه استان لرستان برداشت گردید. ترکیبات شیمیایی اسانس به روش تقطیر با آب استخراج و توسط دستگاه کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) آنالیز شد. خواص ضد قارچی، فعالیت آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی بهترتیب با استفاده از روشهای میکرودایلوشن براث، DPPH وMTT انجام شد. عمدهترین ترکیبات اسانس گیاه شامل تیمول (7/24 درصد) و کارواکرول (05/38 درصد) بوده و حداقل غلظت مهارکنندگی رشداسانس علیه آسپرژیلوسفومیگاتوس و آسپرژیلوسنایجر بهترتیب 5/0 و 1 میکروگرم در میلیلیتر بدست امد. اثر مهار کنندگی رادیکالی با افزایش غلظت اسانس، افزایش یافته و IC50=63/23 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید. روش رنگسنجی MTT نشان داد که سمیت اسانس بر روی سلولهای لنفوسیت انسانی ناچیز میباشد. با توجه به نتایج مطالعه انجام شده، اسانس آویشن دنایی دارای اثرات قابل توجه ضدقارچی و آنتیاکسیدانی بوده، بنابراین میتواند بهعنوان یکی از گیاهان بومی کشور پتانسیل استفاده در صنایع دارویی را داشته باشد و به عنوان یک کاندیدای خوب در درمان بیماریهای قارچها مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
آویشن دناییآنتی اکسیدان
اسانس
سمیت سلولی
فعالیت ضدقارچی
گیاهان دارویی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
استادیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایرانگروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران




