نحوهی تغییر محتوای کربوهیدرات، پروتئین کل و آنزیمهای آنتیاکسیدانت تحت تاثیر اسیدسالیسیلیک طی مرگ برنامهریزی شدهی سلولی در دو رقم گندم
(ندگان)پدیدآور
جهانبخش, سدابهحمیدزاده مقدم, شیواعبادی, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گندم یکی از محصولات زراعی مهم در سطح جهانی بوده که همواره تحت تاثیر تنشهای زیستی و غیرزیستی قرار میگیرد. مرگ برنامهریزی شدهی سلولی از جمله روشهای مقابله با تنشهای مختلف میباشد که تحت عوامل مختلفی تحریک میگردد. با توجه به اینکه اسیدسالیسیلیک در ایجاد مقاومت به تنشهای مختلف دخالت دارد، بهمنظور بررسی نحوهی تاثیر اسیدسالیسیلیک در مرگ برنامهریزی شدهی سلولی، اثرات تیمار خارجی اسیدسالیسیلیک بر گیاهچههای دو رقم گندم فلات و چمران بررسی گردید تا سیستمهای دخیل در انتقال پیام دفاعی این گیاه طی مرگ برنامهریزی شده از جنبه بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گیرد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم چمران و فلات، تیمار با هورمون اسیدسالیسیلیک در غلظتهای 0، 5/2، 5، 10 میلیمولار و نمونهبرداری 8 و 12 ساعت بعد از تیمار بود. نتایج این بررسی نشان داد که تحت تیمار اسیدسالیسیلیک میزان فعالیت کاتالاز و پلیفنلاکسیداز با افزایش غلظت اسید-سالیسیلیک کاهش و برعکس میزان پروتئین کل، کربوهیدرات، فعالیت پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز افزایش مییابد. نتایج این تحقیق نشان میدهد، با توجه به اینکه این متابولیتها در مرگ برنامهریزی شدهی سلولی دخالت دارند، تیمار اسیدسالیسیلیک میتواند از طریق دخالت در فعالیت آنزیمهای آنتی-اکسیدانت و سطوح پروتئینها در تنظیم مرگ برنامهریزی شدهی سلولی دخالت داشته باشد.
کلید واژگان
اسیدسالیسیلیکسوپراکسیددیسموتاز
کاتالاز
مرگ برنامهریزی شده سلولی
اصلاح نباتات
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-07-231393-05-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانسازمان پدید آورنده
استادیاردانشجو کارشناسی ارشد
دانشیار
شاپا
2008-739X2008-7403




