بررسی اثر شوری و کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی اسفرزه (.<i>Plantago ovata</i> Forsk) در شرایط مزرعه
(ندگان)پدیدآور
دهقانی تفتی, احمدرضامحمودی, سهرابعلیخانی, حسینعلیصالحی, معصومهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش شوری، قارچ میکوریزا آربوسکولار و باکتری حلکننده فسفات معدنی بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forsk.) آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. عامل شوری آب آبیاری در سه سطح 2.5 (شاهد)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر بهعنوان فاکتور اصلی و دو عامل قارچ میکوریزا آربوسکولار شامل دو سطح (کاربرد قارچ Glomus intraradicesو عدم مصرف قارچ بهعنوان شاهد) و باکتری حلکننده فسفات نیز شامل دو سطح (کاربرد باکتری Pseudomonas fluorescens و عدم مصرف باکتری بهعنوان شاهد) بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی بودند.مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و شاخص برداشت به ترتیب، 18.3 عدد در بوته، 43.4 عدد در سنبله، 1.5 گرم و 27.9 درصد در شوری 2.5 دسی زیمنس بر متر حاصل گردید. همچنین بررسی اثرات متقابل نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیک و دانه درنتیجه ترکیب تیماری 2.5 دسی زیمنس بر متر و کاربرد قارچ Glomus intraradices و باکتریPseudomonas fluorescens به میزان 4539 و 1310 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. درمجموع نتایج این بررسی نشان داد اگرچه شوری بالای آب آبیاری میتواند تأثیر منفی بر عملکرد گیاه دارویی اسفرزه بگذارد، بهره گیری از کودهای بیولوژیک میتواند بخشی از این اثرات منفی تنش را جبران نماید.
کلید واژگان
گیاه داروییسودوموناس فلورسانس
گلوموس اینترادیسس
تنش خشکی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-06-221397-04-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه بیرجنددانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه بیرجند
استاد، گروه مهندسی علوم خاک، دانشگاه تهران
استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
شاپا
2228-76042383-3084




