برهمکنش Paecilomyces formosus و سویههای Bacillus pumilus در وقوع و شدت سرخشکیدگی درختان پسته
(ندگان)پدیدآور
توسلی, الهامحسن زاده, نادرمرادی, محمدخدایگان, پژمانپروبست, کلودیانوع مدرک
Textمدیریت آفات و بیماریهای گیاهی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سرخشکیدگی درختان پسته یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهای درختان پسته میباشد که به لحاظ اقتصادی خسارت زیادی به صنعت پسته کشور وارد آورده است. با توجه به نقش باکتریها در بروز و توسعه این بیماری، برهمکنش بین جدایههای Bacillus spp. و قارچ Paecilomyces formosus در ایجاد و توسعه بیماری بررسی شد. به این منظور ابتدا توان بیماریزایی جدایه ها روی سرشاخه در شرایط آزمایشگاه ارزیابی، و جدایههای منتخب در شرایط باغ زیر بافت پوست سرشاخههای پسته رقم اوحدی مایهزنی شد. براساس نتایج بهدست آمده، جدایههای Bacillus pumilus و P. formosus به تنهایی قادر به ایجاد بیماری روی سرشاخههای درختان پسته در شرایط باغ بودند که میزان پیشروی طولی علائم در بافت آوندی در مایهزنی تنها با جدایههای باکتریایی از 4.5 تا 14 و در ترکیب با جدایه قارچی از 10 تا 32 سانتیمتر متغیر بود. در سرشاخههای مایهزنیشده، جداسازی جدایههای باکتریایی از مرز علائم و 10 سانتیمتر پایینتر از آن در بافت سالم سرشاخه نیز صورت گرفت. براساس ویژگیهای مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی، جداسازی جدایههای باکتریایی B. pumilus برای اولینبار بهعنوان یکی از عوامل سرخشکیدگی درختان پسته گزارش میشوند.
کلید واژگان
برهمکنشپسته
سرخشکیدگی
Bacillus spp
Paecilomyces formosus
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرانگروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رفسنجان، ایران
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج)، رفسنجان، ایران
بخش تکنولوژی و مدیریت کشاورزی، دانشکده مهندسی، دانشگاه علوم کاربردی اتریش علیا، ولز، اتریش




