بهینه سازی تولید انبوه زادمایه گونه های فوزاریوم در زمان کوتاه
(ندگان)پدیدآور
مرادی, محمددِهنِه, هاینز ویلهلماشتاینر, ُالریکهاُرکهِ, اریک کریستیننوع مدرک
Textبیماریشناسی گیاهی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مقاله حاضر روشی بهبود یافته برای تولید کنیدیوم در تعدادی از گونه های فوزاریوم عامل بلایت خوشه گندم مورد بررسی و با روش رایج آن مورد مقایسه قرار گرفت. در این روش، گونه هایی از Fusarium در محیط مایع سیبزمینی دکستروز (PDB) به مدت سه روز کشت و پس از آن بر روی محیطهای کشت آگاری به میزان مساوی در تشتکهای پتری پخش شدند. برای حذف آب اضافی، تشتکهای پتری به مدت 20 تا 30 دقیقه در هود لامینار خشک قرار داده شدند. پس از آن در دمای 25 درجه سلسیوس به مدت سه روز برای تولید اینوکولوم نگهداری شدند. برای سنجش توانایی اینوکلوم در ایجاد بیماری، خوشههای گندم در اواسط گلدهی مایهزنی و فراوانی آلودگی، شدت بیماری زایی و همچنین زیست توده قارچی مورد سنجش قرار گرفت. روش بهبود یافته باعث القاء تولید کنیدی در مقادیر زیاد در واحد سطح و تا 70 برابر بیشتر از روش رایج گردید. متوسط تعداد کنیدی تولید شده در گونههای فوزاریوم مورد استفاده در روش رایج و بهبود یافته به ترتیب از 8/0 تا 6/38 و 106* 156 تا 56 (در تشتک پتری) متغیر بود. تفاوتی از نظر مورفولوژی تولید کنیدی در هر دو روش مشاهده نگردید. از نظر آماری تفاوتی در میزان بیماری تولید شده ناشی از مایه تلقیح دو روش مشاهده نگردید ((P≤0.05. مشاهدات میکروسکوپی حاکی از نرخ بالای تولید کنیدی از فیالیدها روی میسلیومها بود. مطالعه حاضر باعث تسهیل تحقیقات روی جنبه های مختلف گونههای فوزاریوم زمانی که میزان زیادی مایه تلقیح مورد نیاز است میگردد.
کلید واژگان
کنیدی زاییبلایت فوزاریومی خوشه گندم
اسپورزایی
کنیدی
بیماریهای قارچی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
* گروه فن آوری و مدیریت تولید، پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان- ایران؛ ** بخش بیماریهای گیاهی، موسسه علوم کشاورزی و حفاظت از منابع طبیعی، دانشگاه بن، آلمانبخش بیماریهای گیاهی، موسسه علوم کشاورزی و حفاظت از منابع طبیعی، دانشگاه بن، آلمان
بخش بیماریهای گیاهی، موسسه علوم کشاورزی و حفاظت از منابع طبیعی، دانشگاه بن، آلمان
بخش بیماریهای گیاهی، موسسه علوم کشاورزی و حفاظت از منابع طبیعی، دانشگاه بن، آلمان




