تولید فاژهای پلیکلونال حاوی قطعات ژنی آنتیبادی اختصاصی باکتری Xanthomonas citri subsp. citri با استفاده از فنآوری نمایش فاژی
(ندگان)پدیدآور
رئیسی, حمیدهصفرنژاد, محمد رضاعلوی, سید مهدیالهی نیا, سیدعلیفرخی, ناصرنوع مدرک
Textبیماریشناسی گیاهی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شانکر باکتریایی مرکبات از بیماریهای باغات لیمو در جنوب کشور با عامل Xanthomonas citri subsp. citriمیباشد. تکنیک فاژنمایی از راهکارهای تولید آنتیبادیهای اختصاصی به منظور شناسایی گیاهان آلوده و همچنین تولید گیاهان مقاوم به بیماری است. در این تحقیق قابلیت استفاده از این سیستم برای تولید فاژهای نوترکیب حاوی قطعات آنتیبادی اختصاصی برعلیه باکتری عامل بیماری شانکر مرکبات بررسی شد. برای این منظور، پروتئین تاثیرکننده (pthA) و پیلوس (HrpE) که از اجزای اساسی سیستم ترشحی نوع سه باکتری هستند و نقش ضروری در بیماریزایی پاتوژن دارند، به عنوان آنتیژن انتخاب شدند. ابتدا پروتئینهای pthA و HrpE به صورت نوترکیب در میزبان باکتریایی تولید شدند و با روش کروموتوگرافی خالص گردیدند. از کتابخانه های فاژی حاوی قطعات ژنی نواحی متغیر آنتیبادی برای جداسازی فاژهای اختصاصی استفاده شد. غنیسازی جمعیت فاژهای اختصاصی با انجام سه مرحله غربالگری بر علیه پروتئین های خالص شده pthA و HrpEانجام شد و اختصاصیت فاژهای حاصله بر علیه آنتیژن توسط آزمون الیزا بررسی شد. فاژهای نوترکیب قابلیت اتصال به پروتئینهای pthA و HrpE را داشته و قادر به ردیابی گیاهان آلوده به بیماری شانکر باکتریایی مرکبات نیز بودند. از فاژهای جداسازی شده میتوان به منظور تولید آنتیبادی اختصاصی مونوکلونال استفاده نمود.
کلید واژگان
افکتور پروتئین pthAپروتئین HrpE
شانکر باکتریایی مرکبات
غربالگری
نمایش فاژی
بیماریشناسی گیاهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته دکتریt ﺑﺨﺶ گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ گیلان، رشتدانشیار پژوهش، ﺑﺨﺶ ﻭﻳﺮﻭﺱ ﺷﻨﺎﺳﻲ ﮔﻴﺎﻫﻲ، ﻣﻮﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺕ ﮔﻴﺎﻩ ﭘﺰﺷﻜﻲ ﻛﺸﻮﺭ، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ﺗﻬﺮﺍﻥ
استادیار پژوهش، ﺑﺨﺶ ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژﻱ ﮔﻴﺎﻫﻲ، ﭘﮋﻭﻫﺸﮕﺎﻩ ﻣﻠﻲ ﻣﻬﻨﺪﺳﻲ ژﻧﺘﻴﻚ ﻭ ﺯﻳﺴﺖ ﻓﻦ ﺁﻭﺭﻱ، تهران
استاد، ﺑﺨﺶ گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ گیلان، رشت
دانشیار، گروه بیولوژی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم زیستی و بیوتکنولوژی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران




