ارزیابی پتانسیلهای اقلیمی کشت زعفران در شهرستان مرودشت
(ندگان)پدیدآور
محمدی, حسینرنجبر, فیروزسلطانی, محسننوع مدرک
Textمقاله علمی
زبان مدرک
فارسیچکیده
محدویتها و مرزهای تولید محصولات کشاورزی وابسته به شرایط اقلیمی است و آب و هوا یکی از مهمترین عوامل موثر در فعالیتهای انسان به ویژه در بخش کشاورزی است. این تحقیق به منظور ارزیابی شرایط اقلمی برای کشت محصول زعفران در شهرستان مرودشت صورت گرفته است. برای انجام این کار از دادههای روزانه دمای شهرستان مرودشت به صورت روزانه و دادههای بارش ماهانه در یک دوره آماریی20ساله (1986-2005) استفاده شده است. در این تحقیق شرایط دمای حداقل، میانگین و نوسانات روزانه دما با توجه به نیازهای گیاه زعفران در شهرستان مرودشت مورد بررسی قرار گرفت و این شرایط با شهرستانهای زعفران خیز ایران مقایسه شد. شرایط یخبندان و وقوع دماهای زیر صفر درجه نیز دراین شهرستان بررسی شد. میزان درجه روز مورد نیاز برای رشد و گلدهی و همچنین ضریب گیاهی و نیاز آبی این گیاه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج، از نظر دمایی و نوسانات روزانه دما، شهرستان مرودشت با شهرستانهای زعفران خیز ایران مانند: قائن و تربت حیدریه به طور نسبی دارای مشابهت است و از این نظر برای کشت زعفران محدودیت وجود ندارد. از نظر احتمال وقوع یخبندان و همچنین درجه روز مورد نیاز برای رشد و گلدهی زعفران در شهرستان مرودشت محدودیتی وجود ندارد و با توجه به ضریب گیاهی و نیاز آبی این محصول در دوره اولیه رشد با توجه به کسری آب مورد نیاز، آبیاری این محصول ضروری است ولی در دوره توسعه و میانی با توجه به بارشهای زمستانه و وجود رطوبت در خاک میتوان تعداد دفعات آبیاری را کاهش داد.
کلید واژگان
شرایط اقلیمیزعفران
درجۀ روز
ضریب گیاهی
نیاز آبی
مرودشت
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2011-11-221390-09-01
ناشر
دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
استاد اقلیم شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایراندانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
شاپا
2008-53622252-0910




