پراکنش سویههای غیرتوکسینزای قارچ Aspergillus flavus در مناطق پستهکاری ایران
(ندگان)پدیدآور
فانی, سیدرضامرادی, محمدزمانی زاده, حمید رضامیرابوالفتحی, منصورهپروبست, کلودیانوع مدرک
Textبیماریشناسی گیاهی
زبان مدرک
فارسیچکیده
آلودگی پسته به زهرابه قارچی آفلاتوکسین از مهمترین محدودیتها در مصرف و تجارت پسته در ایران و جهان است. جدایههای غیرتوکسینزای قارچAspergillus flavus برای کاهش آفلاتوکسین پنبه دانه، بادام زمینی و ذرت در جهان استفاده میشوند و برنامه مطالعاتی وسیعی برای جایگزینی سویههای غیرتوکسینزای A. flavus در باغات پسته دنیا در حال انجام است. به منظور پایش و بررسی چگونگی پراکنش جدایههای غیرتوکسینزای A. flavus در باغات پسته، از خاک باغات و میوه پسته استانهای کرمان، خراسان رضوی، قم، اصفهان، یزد، سمنان و مرکزی نمونه برداری شد. با استفاده از روش سریهای رقت و محیط کشت AFPA، جدایههای مختلف متعلق به section Flavi Aspergillusجداسازی و خالصسازی شدند. جدایهها بر اساس ویژگیهای مرفولوژیکی و آغازگرهای اختصاصی در حد گونه شناسایی گردیدند. برای بررسی توانایی تولید آفلاتوکسین ابتدا جدایهها بر اساس تولید نور فلورسنت اطراف پرگنه در محیطهای نارگیل آگار و YES اصلاح شده با متیلبتاسیکلودکسترین و تغییر رنگ میسلیوم در تماس با بخار آمونیاک روی محیطهای کشت PDA، YES و نارگیل آگار غربال شدند و سپس توانایی تولید آفلاتوکسین با روش کروماتوگرافی لایه نازک اندازهگیری شد. از بین 681 جدایه section Flavi Aspergillus به دست آمده، 524 جدایه بر اساس ویژگیهای مورفولوژیک گونه A. flavus تشخیص داده شدند، از بین جدایه های مذکور53 جدایه میوه و 10 جدایه خاک قادر به تولید آفلاتوکسین نبودند،. درصد جدایههای غیر توکسینزای جمعآوری شده از مناطق مختلف کشور از 2/6 تا 25 درصد متغیر بود. نتایج همچنین حاکی از آن بود که به جز محیط کشت نارگیل آگار در ترکیب با بخار آمونیاک سایر روشهای کشت، درصد جدایههای غیرتوکسینزا را بیشتر از تعداد واقعی آنها نشان میداد، از اینرو در آزمایشگاههای با امکانات محدود، استفاده از بخار آمونیاک میتواند به عنوان روشی کاربردی، ارزان و سریع با دقت قابل قبول جهت غربال جدایه های توکسین زا مورد استفاده قرارگیرد.
کلید واژگان
آفلاتوکسینبیوکنترل
کروماتوگرافی لایه نازک
A. flavus
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-02-201392-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهرانمؤسسه تحقیقات پسته کشور، رفسنجان
گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران
دپارتمان بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه ایالتی واشنگتن، آمریکا




