صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک مرتبط با افزایش عملکرد دانه در گندم در طی سالهای پس از انقلاب سبز و جهت گیری آینده
(ندگان)پدیدآور
میری, حمیدرضاممتازی, فرحنازنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در سالهای گذشته (بویژه پس از دهه 1960 میلادی) عملکرد دانه گندم بطور قابل توجهی افزایش یافته است. در بیشتر شرایط این افزایش یک درصد در سال گزارش شده است. برای مثال میتوان به نتایج حاصل از مطالعات در کشورهای مانند، مکزیک، انگلیس، فرانسه، آرژانتن، چین و ایران اشاره کرد. با توجه به اهمیت مسأله بهبود عملکرد دانه گندم، آگاهی از صفاتی که در این زمینه نقش داشته اند مورد توجه بسیاری از متخصصان بوده است. در میان صفاتی که بیشترین نقش را در افزیش عملکرد دانه در گندم داشتهاند می توان به افزایش شاخص برداشت، کاهش ارتفاع بوته، افزایش تعداد دانه در سنبله، افزایش تعداد سنبله در واحد سطح و در برخی موارد عملکرد بیولوژیک، اشاره کرد. نقش عملکرد بیولوژیک بویژه در سالهای اخیر که شاخص برداشت به حداکثر مقدار خود نزدیک شده، اهمیت یافته است. به نظر میرسد تعدادی از صفات مورفوفیزیولوژیک کمتر در برنامههای اصلاح عملکرد گندم مورد توجه بودهاند و بایستی در آینده تلاشهای بیشتری در جهت بهبود این صفات صورت گیرد. از جمله این صفات میتوان به افزایش کل بیوماس، بهبود صفات ریشهای، افزایش طول دوره ساقه رفتن، بهبود راندمان استفاده از تابش (افزایش سرعت فتوسنتز)، بهبود راندمان استفاده از کربوهیدراتای ذخیره شده در ساقه و بهبود مورفولوژی سنبله، اشاره کرد. توجه به چنین صفاتی میتواند نقش قابل توجهی در بهبود بیشتر عملکرد دانه گندم در آینده داشته باشد.
کلید واژگان
گندمپتانسیل عملکرد
بهبود عملکرد
شاخص برداشت
بیوماس
صفات فیزیولوژیک
شماره نشریه
40تاریخ نشر
2020-03-201399-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجانسازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ارسنجانآموزش و پرورش ناحیه دو شیراز




