بررسی روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در ارقام گندم نان با استفاده از روشهای آماری چند متغیره
(ندگان)پدیدآور
فلاحی, حسین علیکاویانی چراتی, عاطفهنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی روابط بین عملکرد و اجزای آن در گندم نان، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بر روی 10 ژنوتیپ گندم نان (مروارید، N-87-4، N-87-9، N-86-6، N-86-8، N-80-19، N-86-5، N-85-5، کوهدشت، لاین 17) اجرا شد. در این آزمایش 7 صفت مورفولوژیک اندازهگیری شد. تجزیه واریانس ژنوتیپها برای همه صفات در سطح احتمال 1% معنیدار بود. ژنوتیپهای N-85-5 و لاین 17 به ترتیب بالاترین و پایینترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. از میان تمامی صفات مورد آزمایش تعداد سنبله بارور بالاترین میزان همبستگی (**999/0) را با عملکرد دانه داشت. با استفاده از رگرسیون گام به گام صفت تعداد سنبله بارور به عنوان صفت تاثیرگذار وارد مدل شد که 8/99 % از تغییرات دادهها را توجیه کرد. در ادامه برای یافتن روابط علّی صفات، تجزیه علیت برای عملکرد دانه انجام شد که تنها اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به صفات تعداد سنبله بارور بود. نتایج تجزیه خوشهای به روش وارد نشان داد که ارقام مورد مطالعه در دو گروه طبقهبندی شدند و گروه دوم از نظر میانگین عملکرد دانه بیشترین مقدار (66/4397) را به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان اظهار داشت ژنوتیپ N-85-5 دارای بالاترین عملکرد دانه بود و صفت تعداد سنبله بارور به عنوان صفت مؤثر بر افزایش عملکرد دانه شناسایی شد.
کلید واژگان
عملکرد گندمتجزیه علیت
رگرسیون گام به گام
همبستگی صفات
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجسازمان پدید آورنده
استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایراندانش آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس، ایران




