اثر پنج اسانس گیاهی بر تولید زرالنون و رشد Fusarium graminearum
(ندگان)پدیدآور
حسینیه فراهانی, سودابهمیرابوالفتحی, منصورهرضایی دانش, یونسکرمی اسبو, روح اللهنوع مدرک
Textمدیریت آفات و بیماریهای گیاهی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زرالنون مایکوتوکسین استروژنیک غیر استروئیدی است که سبب بروز اختلال در فعالیت دستگاه تناسلی و سرطان میشود و مهمترین گونه تولید کننده آن Fusarium graminearum میباشد. در این تحقیق اثر ضد قارچی و توکسینزدایی اسانسهای آویشن(Thymus vulgaris) ، نعناع(Mentha sativa)، مرزهSatureja hortensis))، شوید((Anethum graveolens و فلفل قرمز ((Capsicum annum با غلظتهای µl/100 ml 25- 250 به محیط کشت PDA و در غلظتهای µl/100 ml 200-10 به محیط کشت PDB افزوده شد. درصد بازدارندگی از رشد هیف جدایهها بعد از هفت روز در دمای ˚C25 با اندازه گیری قطر رویش در محیط جامد و توزین وزن خشک توده میسلیومی در محیط مایع در مقایسه با شاهد محاسبه گردید. اثر اسانسهای فوق با غلظتهای µl/100 ml 80 - 5000 در محیط PDB بر تولید زرالنون بررسی و میزان زرالنون تولید شده با دستگاه HPLC اندازهگیری شد. بازدارندگی کامل از رشد قارچ در محیط PDB برای آویشن، نعناع، مرزه و شوید به ترتیب در غلظت های µl/100 ml 80، 200، 150و 200 محیط کشت رخ داد. غلظتهای مختلف اسانس فلفل قرمز هیچ گونه اثر بازدارندگی از رشد نداشت. تولید زرالنون به میزان 88%، 87%، 91%، 89% و 93% به ترتیب در محیط حاوی اسانسهای آویشن، نعناع، مرزه، شوید و فلفل قرمز کاهش یافت.
کلید واژگان
اسانسهای گیاهیFusarium graminearum
زرالنون
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
گروه بیماریشناسی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغانآزمایشگاه تحقیقات مایکوتوکسینها، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
عضو هیئت علمى دانشگاه ارومیه
آزمایشگاه تحقیقات مایکوتوکسینها، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور




