اثر نوع فرایند حرارتی بر ترکیب شیمیایی، تجزیهپذیری و تخمیرپذیری برونتنی پسماندهای لپهپاککنی
(ندگان)پدیدآور
شمعی, فاطمهپیرمحمدی, رسولخلیل وندی بهروزیار, حامدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی اثر روشهای مختلف فراوریهای حرارتی شامل اتوکلاو، تفتدادن، پولکیکردن با بخار و ریزموج، بر ترکیب شیمیایی، غلظت مواد ضد مغذی (تانن و ترکیبات فنولیک)، تجزیهپذیری مادۀ خشک و پروتئین خام انجام گرفت. در این آزمایش از سه رأس گاو نر بالغ فیستولهگذاریشدۀ نژاد هلشتاین (طرح بلوک کامل تصادفی) و میزان گاز تولیدی در شرایط آزمایشگاهی (طرح کاملاً تصادفی، با پنج تیمار، سه دورۀ مجزا و سه تکرار به ازای هر تیمار در هر دوره) و پسماندهای کارخانههای لپهپاککنی استفاده شد. غلظت مادۀ خشک، پروتئین خام (درصد مادۀ خشک)، خاکستر (درصد مادۀ خشک)، مقدار تجزیهپذیری مؤثر مادۀ خشک (گرم در 100 گرم مادۀ خشک) و پروتئین خام (گرم در 100 گرم پروتئین خام) در نرخ عبور 02/0، غلظت مادۀ آلی قابلهضم (گرم بر 100 گرم مادۀ آلی) و تولید پروتئین میکروبی (گرم به ازای هر کیلوگرم مادۀ آلی قابلهضم) در پسماند فراورینشده به ترتیب برابر 2/89، 1/26، 26/2، 65، 5/79، 52 و 71/62 بود. فراوریهای حرارتی در مقایسه با گروه شاهد بهصورت معناداری (05/0 (P با کاهش بخش محلول پروتئین، به کاهش پروتئین قابلتجزیۀ سریع در شکمبه، کاهش سنتز پروتئین میکروبی و در مقابل افزایش عبور پروتئین تجزیهنشده به رودۀ باریک انجامید. بیشترین کاهش در غلظت تانن و ترکیبات فنولیک، به فراوری با امواج ریزموج مربوط بود و کمترین غلظت پروتئین قابلتجزیۀ مؤثر در شکمبه، به گروه فراوریشده با اتوکلاو متعلق بود. تفتدادن سبب بیشترین کاهش در پروتئین قابلتجزیۀ سریع در شکمبه شد، ولی بر مادۀ آلی قابلهضم و مقدار انرژی قابل متابولیسم تأثیر نامطلوبی نداشت؛ بنابراین با توجه به نتایج، در دسترسبودن فرایندها و هزینۀ فراوری، تفتدادن بهعنوان فراوری مناسب بهمنظور کاهش پروتئین قابلتجزیه در شکمبه توصیه میشود. اجرای آزمایشهای تکمیلی در شرایط درونتنی بهمنظور بررسی بیشتر بازده فراوری و ارزش اقتصادی پسماندهای لپهپاککنی در تغذیۀ نشخوارکنندگان ضروری است.
کلید واژگان
پولکیکردن با بخارتانن
تجزیهپذیری
ریزموج
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2015-09-231394-07-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد تغذیۀ دام، دانشگاه ارومیهدانشیار تغذیۀ دام دانشگاه ارومیه
استادیار تغذیۀ دام، دانشگاه ارومیه
شاپا
2008-47732423-7949




