تأثیر سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر در کلنیهای زنبور عسل (Apis mellifera L.)
(ندگان)پدیدآور
احمدی, اردشیرنهضتی, غلامعلیامیری زندی, محمدعباسی, سعیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
نقش ویتامینها در تغذیۀ زنبور عسل بهویژه در مواقعی که تغذیۀ کمکی با شکر یا جایگزینهای گرده مطرح میگردد اهمیت دارد. به همین منظور تأثیرات سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر مورد پژوهش قرار گرفت. در این آزمایش کلنیهای استفادهشده ازنظر جمعیت (5 قاب) و ملکۀ همسن، یکسانسازی شدند و همراه با شربت شکر(1:1) در سه سطح 2000، 4000، و 6000 میلیگرم ویتامین C در هر کیلوگرم شربت و گروه شاهد که فقط شربت شکر مصرف میکردند، مقایسه شدند. عملیات صحرایی در مدت 60 روز از دهم اردیبهشتماه تا دهم تیرماه (45 روز تغذیه با شربت ویتامینه و 15 روز بعد از مصرف ) انجام گرفت. میزان تخمگذاری ملکه با استفاده از کادر تقسیمشده به مربعهایی با ابعاد 5×5 سانتیمتر و پروتئین بدن براساس درصد وزن بدن اندازهگیری شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که بین تیمارها ازنظر میزان تخمگذاری تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0p). بیشترین میزان تخمگذاری ملکه مربوط به تیمار 2000 میلیگرم در کیلوگرم شربت (9049 سانتیمتر مربع) بود و کمترین میزان تخمگذاری را تیمار شاهد (4848 سانتیمتر مربع) داشت. بررسی میانگین درصد پروتئین بدن زنبوران کارگر تغذیهشده با سطوح گوناگون ویتامین C نشان داد که تیمارها با یکدیگر تفاوت معنیداری داشتند (05/0p
کلید واژگان
پروتئین بدنتخمگذاری ملکه
زنبورعسل
ویتامین C
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-04-211393-02-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، ایراناستادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
شاپا
2008-47732423-7949




