بررسی مقاومت برشی خاک کشاورزی تحت تأثیر فرآیند یخبندان و ذوب
(ندگان)پدیدآور
جابری معز, مجتبیجعفری, علیکیهانی, علیرضاشرفا, مهدینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
خاک بهعنوان بستر تولید محصولات زراعی و باغی یکی از مهمترین عوامل تولید محصولات کشاورزی میباشد. خاک از ذرات ریز خاکدانهها تشکیل شده است که فضای بین این ذرات توسط آب یا هوا پر شده است. وجود ترکیب مناسب ذرات خاک، آب و هوا برای رشد محصولات کشاورزی لازم و ضروری است. یکی از عوامل طبیعی که باعث بهبود ساختمان خاک میگردد فرآیند یخبندان و ذوب میباشد. فرآیند یخبندان و ذوب برخی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی خاک را تغییر میدهد. به منظور بررسی اثر فرآیند یخبندان و ذوب بر روی استحکام برشی خاک آزمایش هایی بر روی نمونه های خاک تحت تاثیر یخبندان و ذوب انجام گرفت. در این پژوهش دمای 10- سانتی گراد برای یخبندان خاک با دو سطح رطوبتی 10 و 15 درصد با سه سطح دانسیته به عنوان متغیر در نظر گرفته شد و استحکام برشی خاک به عنوان متغییر وابسته مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایش ها بیانگر این مطلب است که فرآیند یخبندان و ذوب باعث کاهش استحکام برشی خاک میگردد. در دامنه تغییرات چگالی در این پژوهش، هر اندازه چگالی خاک افزایش یافت، اثر یخبندان و ذوب بر کاهش استحکام برشی خاک بیشتر شد.کاهش مقاومت برشی در برخی نمونه ها بیش از 40درصد بود. با کاهش مقاومت برشی خاک، نیرو و توان لازم برای برش خاک در نتیجه نیرو توان لازم جهت انجام خاکورزی در زمینهای زراعی پس از فرآیند یخبندان و ذوب کاهش مییابد.
کلید واژگان
"مقاومت برشی خاکدما
رطوبت
دانسیته"
خاک ورزی و رابطه ماشین و خاک
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-09-231396-07-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهراناستاد ، گروه مهندسی بیوسیستم، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه تهران
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران پردیس کشاورزی و منابع طبیعی گروه مهندسی ماشین های کشاورزی
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران پردیس کشاورزی و منابع طبیعی گروه مهندسی خاک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی
شاپا
2008-48032423-7841




