اثر تنش شوری بر عملکرد، اجزای عملکرد علوفه و خصوصیات مورفولوژیکی کوشیا (Kochia scoparia L.)
(ندگان)پدیدآور
نباتی, جعفرکافی, محمدنظامی, احمدرضوانی مقدم, پرویزمعصومی, علیزارع مهرجردی, محمدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
کوشیا یک گونه گیاهی بسیار متحمل به شوری است که ممکن است منبع خوبی از علوفه دام را از طریق تولید زیست توده با مصرف آب شور فراهم کند. به منظور بررسی اثر شوری بر خصوصیات علوفهای کوشیا آزمایشی با سه توده (بیرجند، بروجرد و سبزوار) و سه سطح شوری (2/5، 5/10 و 1/23 دسیزیمنس بر متر) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت کرتهای خرد شده با سه تکرار اجرا شد. افزایش میزان تنش شوری از 2/5 به 1/23 دسیزیمنس بر متر اثر معنیداری بر ارتفاع بوته، تعداد شاخههای جانبی، عملکرد علوفه خشک، درصد ماده خشک، درصد ساقه، عملکرد ماده خشک ساقه، درصد برگ نداشت. متوسط عملکرد علوفه خشک 1/9 تن در هکتار، درصد ماده خشک 85/29، درصد ساقه 93/41 و درصد برگ 94/57 بود. کاهش عملکرد علوفه تر، قطر ساقه و عملکرد ماده خشک برگ با افزایش شوری مشهود بود. بین تودههای کوشیا مورد مطالعه توده بیرجند از نظر اکثر صفات برتری نشان داد. نتایج نشان داد که کوشیا دارای صفات مناسبی از قبیل ارتفاع بوته، نسبت بالای برگ به ساقه، تعداد شاخههای فرعی زیاد و عملکرد علوفه تر و خشک قابل قبول در شرایط تنش شوری است که میتواند این گیاه را به عنوان گزینه مناسب برای تولید علوفه مطرح کند.
کلید واژگان
شوریشورزیست
علوفه ماده خشک
نسبت برگ به ساقه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2012-02-201390-12-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهددانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار دانشگاه پیام نور خراسان رضوی
دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2008-48112423-8082




