تأثیر محلول پاشی روی بر صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه سویا در شرایط رژیم های مختلف آبیاری
(ندگان)پدیدآور
کرمی, سمیهمدرس ثانوی, سید علیقناتی, فائزهکشاورز, حامدپوردهقان, مونانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش کمبود آب و محلولپاشی روی، بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه سویا آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفت. عامل اصلی شامل رژیمهای آبیاری در سه سطح (بدون تنش، تنش در مرحله رشد رویشی، تنش از مرحله گلدهی تا 10 درصد غلافبندی) و عامل فرعی حاصل از ترکیب دو عامل رقم با دو سطح (L17 و کلارک63) و عامل محلولپاشی، در سه سطح (بدون محلولپاشی، محلولپاشی آب خالص و محلولپاشی سولفات روی (5 در هزار)) بود. با اعمال تنش کمآبی عملکرد دانه بهطور معنیداری کاهش یافت. با اعمال تنش کمآبی میزان Fv/Fm، محتوای کلروفیل و پروتئین محلول برگ هر دو رقم کاهش اما هیدراتهای کربن محلول، پرولین و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان آنها افزایش یافت. کاربرد عنصر روی سبب افزایش معنیداری در عملکرد دانه، میزان کلروفیل، نسبت Fv/Fm، محتوای پروتئین محلول برگ و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز هر دو رقم شد، اما مقدار کربوهیدراتهای محلول، پرولین و فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز آنها کاهش یافت. بهطور کلی محلولپاشی روی توانست اثرات منفی ناشی از تنش اکسیداتیو حاصله از کمبود آب را کاهش دهد و شرایط رشد را برای گیاه سویا بهبود بخشد.
کلید واژگان
آنزیم های آنتی اکسیدانتنش اکسیداتیو
قطع آبیاری و کلروفیل
فیزیولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرسعضو هیئت علمی گروه علوم زیستی دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس
فارغ التحصیل دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
شاپا
2008-48112423-8082




