مقایسه ترکیب گرده و کیفیت عسل تولید شده از دو رویشگاه جنگلی و مرتعی در منطقه ارسباران
(ندگان)پدیدآور
صفی احمدآباد, محمدشیروانی, انوشیروانپناهی, پریسا
نوع مدرک
Textعلمی- پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
صنعت زنبورداری در ارسباران یکی از فعالیتهای مهم روستایی است و عسل یکی از ارزشمندترین محصولات فرعی مناطق مرتعی و برخی از مناطق جنگلی ارسباران است. پژوهش پیشرو با هدف مقایسه ترکیب گردهای، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و کیفیت عسل تولید شده دو رویشگاه تازهکند (جنگلی) و وینق (مرتعی) در جنگلهای ارسباران انجام شد. در 15 اردیبهشت سال 1392 و در آغاز فصل گلدهی، 10 کندو در هر یک از مناطق مورد مطالعه مستقر شد. پس از گذشت سه ماه، نمونههای عسل برداشت و به آزمایشگاه منقل شدند. در آزمایشگاه عمل جداسازی گردههای موجود در عسل و شناسایی آنها و همچنین اندازهگیری ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی نمونههای عسل انجام شد. نتایج نشان داد که در منطقه وینق، گردههای ممرز (Carpinus betulus L.) و در منطقه تازهکند گردههای کیکم (Acer monspessulanum L.) غالب بودند. همچنین در در منطقه وینق، گردههای پلاخور بوتهای (Lonicera iberica M. B.) و کیکم و در منطقه تازهکند گردههای گیلاس وحشی (Cerasus avium (L.) Moench) بهعنوان فراوانترین گونههای همراه شناسایی شدند. براساس نتایج، بهدلیل کمبودن میزان رطوبت، هیدروکسیمتیلفورفورال، قند احیاء، قند کل و میزان ساکارز در منطقه جنگلی، کیفیت عسلهای این منطقه از منطقه مرتعی بهتر شناخته شد. بهطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که زنبورهای عسل تمایل بیشتری به استفاده از گرده گونههای درختی و درختچهای در مقایسه با سایر گونههای علفی داشتند.
کلید واژگان
تازهکندزنبورداری
مرتع
ملیسوپالینولوژی
وینق
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-06-221396-04-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands of Iran
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایراناستادیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
شاپا
1735-08832383-1146



