بررسی تاثیر اسانس برگ گیاه مورخوش (Zhumeria majdae) بر تقسیم میتوز در سلولهای ریشه پیاز
(ندگان)پدیدآور
سلطانی پور, محمدامینمرادشاهی, علیرضایی, محمدباقرمیرزایی ندوشن, حسین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این بررسی اثر غلظتهای مختلف (0، 2.5، 5، 10، 20، 50 و 100 درصد) اسانس برگ گیاه مورخوش (Zhumeria majdae) جمع آوری شده از منطقه کوه سرچاهان، بر سلولهای درحال تقسیم میتوز و مراحل آن در ریشه پیاز (Allium cepa)بررسی گردید. نتایج مطالعه نشان داد، که در حضور تمام غلظتهای اسانس کاهش معنی داری در تعداد سلولهای درحال تقسیم نسبت به شاهد مشاهده می شود و با افزایش غلظت اسانس این میزان کاهش، بیشتر می شود. متوسط سلولهای درحال تقسیم در گروه شاهد 7.5 درصد و در غلظت 100 درصد صفر بود. همچنین مراحل پروفاز، متافاز و آنافاز نیز با افزایش غلظت اسانس کاهش معنی داری نشان دادند که بیشترین کاهش مربوط به مرحله پروفاز بود. به نظر می رسد وجود ترکیبهای ترپنی در اسانس برگ گیاه مورخوش از عوامل اصلی کاهش تقسیم میتوز در ریشه پیاز باشد.
کلید واژگان
اسانسمورخوش (Zhumeria majdae)
میتوز
پیاز (Allium cepa)
پروفاز
متافاز و آنافاز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2003-04-211382-02-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگاناستادیار دانشگاه شیراز
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
شاپا
1735-09052383-1243



