اثر تنش شوری ناشی از کلرور سدیم بر رشد، عملکرد، میزان و ترکیبهای اسانس Agastache foeniculum kuntz.
(ندگان)پدیدآور
خرسندی, اروجعلیحسنی, عباسسفیدکن, فاطمهشیرزاد, حبیبخرسندی, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شوری خاک و آب از عوامل کاهشدهندهی رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران میباشد. آگاستاکه (Agastache foeniculum kuntz.) گیاهی علفی، چندساله و معطر متعلق به تیره نعناعیان (Lamiaceae) است. از مواد موثرۀ این گیاه در صنایع غذایی، داروسازی، آرایشی و بهداشتی و همچنین در بستنیسازی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر شوری بر رشد، عملکرد و میزان اسانس انجام گردید. این بررسی به صورت یک آزمایش گلدانی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار سطوح شوری شامل صفر (شاهد)، 25، 50، 75، 100 و 125 میلیمول در لیتر کلرور سدیم و چهار تکرار در گلخانه انجام شد و برخی عاملهای رشدی، عملکرد و میزان اسانس اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تنش شوری اثر معنیداری بر عاملهای اندازهگیری شده دارد. با افزایش سطح شوری، ارتفاع بوته، تعداد و طول شاخههای جانبی، قطر ساقه، فواصل میانگرهها، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک برگ و ساقه، عملکرد پیکر رویشی تر و خشک در گلدان و میزان اسانس در گلدان کاهش یافت. در اجزاء متشکلهی اسانس ترکیبهایی نظیر بتا-پینن، میرسن، انیسآلدئید و بتا-بوربونن افزایش و بهعکس مقدار لینالول و متیلکاویکول کاهش یافت. همچنین در سطح شوری 100 و 125 میلیمولار کلرور سدیم بوتهها قبل از به گل رفتن از بین رفتند.
کلید واژگان
Agastache foeniculum kuntzتنش شوری
رشد
عملکرد
اسانس
نعناعیان
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2010-10-231389-08-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
مربی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
شاپا
1735-09052383-1243



