مقایسه روشهای مختلف استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی از گیاه گزنه (Urtica dioica L.)
(ندگان)پدیدآور
قرهخانی, مهدیقربانی, محمدابراهیمزاده, محمدعلیجعفری, سیدمهدیصادقی ماهونک, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این تحقیق بررسی تأثیر روشهای استخراج غرقابی، استخراج به کمک اولتراسوند و استخراج به کمک مایکروویو بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی از برگهای گزنه (Urtica dioica L.) به همراه سه حلال استخراجی آب، متانول 80% و کلروفرم بود. در روش غرقابی، حلال آب و کلروفرم بهترتیب بیشترین مقدار ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را استخراج کردند. در دو روش استخراج به کمک اولتراسوند و مایکروویو تأثیر زمانهای مختلف اشعهدهی امواج نیز به همراه نوع حلال مصرفی بررسی شد. بهطوری که در روش استخراج به کمک اولتراسوند، حلال آب و زمان 90 دقیقه بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و حلال کلروفرم و زمان 90 دقیقه بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فلاونوئیدی را داشته است. همچنین بین دو زمان 60 و 90 دقیقه تفاوت معنیداری در سطح احتمال پنج درصد مشاهده نشد. بنابراین بهترین تیمار حلال- زمان با بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی در روش استخراج به کمک مایکروویو بهترتیب مربوط به تیمارهای حلال آب- زمان 9 دقیقه و حلال متانول- زمان 9 دقیقه بود. حلال کلروفرم در روش استخراج به کمک مایکروویو کمترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را داشت و تأثیر زمان اشعهدهی امواج مایکروویو بر میزان استخراج معنیدار نبود. در مقایسه بین روشها، روش استخراج به کمک مایکروویو با حلال آب- زمان 9 دقیقه بالاترین قدرت استخراجکنندگی ترکیبهای فنولی (41/0±57/11 میلیگرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و روش غرقابی (ساعت) با حلال کلروفرم بیشترین میزان ترکیبهای فلاونوئیدی (533/0±64/13 میلیگرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک) را استخراج کرد.
کلید واژگان
گزنه (Urtica dioica L.)ترکیبهای فنولی
ترکیبهای فلاونوئیدی
استخراج به کمک اولتراسوند
استخراج به کمک مایکروویو
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2010-10-231389-08-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاناستادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار، گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی ساری
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
1735-09052383-1243



