بررسی فیتوشیمیایی عصاره کلروفرمی گیاه Salvia persepolitana Boiss.
(ندگان)پدیدآور
حبیبی, زهرهقهرمانزاده, رامینیوسفی, مریم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق، قسمتهای هوایی گیاهSalvia persepolitana Boiss. که بومی ایران و از خانواده نعناع میباشد، در فصل گلدهی از ایلام جمعآوری شد و عصاره کلروفرمی آن مورد بررسی قرار گرفت. برای جداسازی اجزای عصاره از کروماتوگرافی ستونی (فاز ساکن سیلیکاژل) استفاده شد. شستشوی ستون با حلال غیر قطبی n- هگزان آغاز شد و سپس قطبیت حلال شوینده با افزودن تدریجی اتیل استات افزایش یافت. در پایان، ستون با متانول شسته شد تا تمامی اجزای باقیمانده از ستون خارج شود. جهت خالصسازی بیشتر از کروماتوگرافی ستونی (با ستونهای کوچکتر) و کروماتوگرافی لایه نازک (با استفاده از صفحات شیشهای) استفاده گردید. نمونههای خالص شده با تکنیکهای مختلف NMR و طیف جرمی شناسایی گردیدند. دو دیترپنویید شناخته شده به نامهای اسکلارئول و مانول و یک فلاونوئید شناخته شده به نام لادانئین از عصاره کلروفرمی جداسازی شد. ترکیبهای مذکور پس از خالصسازی با استفاده از طیفسنجی رزونانس مغناطیسی هسته مورد شناسایی قرار گرفتند. مقدار دیترپنوئید استخراج شده اسکلارئول نزدیک به 3% (18 گرم) از کل وزن گیاه بود، به همین دلیل این گیاه میتواند منبع طبیعی مناسبی برای ترکیب اسکلارئول باشد.
کلید واژگان
Salvia persepolitana Boissاسکلارئول
مانول
لادانئین
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشیار، دانشکده علوم، گروه شیمی، دانشگاه شهید بهشتی، تهراناستادیار، گروه نانوبیوسنتز، پژوهشکده نانو بیوتکنولوژی، پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ابنسینا، تهران
استادیار، گروه نانوبیوسنتز، پژوهشکده نانو بیوتکنولوژی، پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ابنسینا، تهران
شاپا
1735-09052383-1243



