اثر کنهکشی برخی ترکیبهای فرموله شده بر پایه عصاره زیتون تلخ و اسانسهای گیاهی روی کنه تارتن دولکهای (Tetranychus urticae)
(ندگان)پدیدآور
صراف معیری, حمیدرضاپیرایشفر, فاطمهعزیزیان, نرگسبلندنظر, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کنه تارتن دولکهای (Tetranychus urticae Koch) یکی از رایجترین و خطرناکترین آفات محصولات کشاورزی با پراکنش جهانی میباشد. استفاده مکرر از سموم شیمیایی، توسعه مقاومت به آفتکشها، اثرات نامطلوب بر موجودات غیر هدف و آلودگیهای زیست محیطی را به همراه داشته است. در سالهای اخیر اسانسهای گیاهی، به علت کمخطر بودن برای انسان و پستانداران، تجزیه سریع و خطرات بهمراتب کمتر زیستمحیطی، توجه خاصی را بهعنوان عوامل جایگزین آفتکشهای شیمیایی به خود جلب کردهاند. در این پژوهش سمّیت تماسی 9 ترکیب فرموله شده بر پایه اسانسهای گیاهی شامل رزماری، پونه، نعناع فلفلی و دارچین همراه با عصاره میوه زیتون تلخ به روش غوطهورسازی روی ماده بالغ کنه تارتن دولکهای مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در دمای 1±25 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 5±70% و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. نتایج نشان داد که از میان تیمارهای مورد بررسی، ترکیب فرموله شده بر پایه عصاره میوه زیتون تلخ و اسانسهای رزماری و نعناع فلفلی (زیتون تلخ 5%+ نعناع فلفلی 2%+ رزماری 2%)، بهطور معنیداری بیشترین میزان کشندگی و کمترین مقدار LC50 و LC90 (بهترتیب 399/3 و 102/10 میلیلیتر بر لیتر) را 24 ساعت پس از تیمار روی مرحله بالغ کنه تارتن دولکهای داشته است و توانمندی قابلتوجهی را در مدیریت این آفت داراست.
کلید واژگان
اسانسهای گیاهیزیستسنجی
کشندگی
LC50
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجاندانشجوی کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
کارشناس، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی باریج اسانس، کاشان، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



