| dc.contributor.author | ولی نژاد, زینب | fa_IR |
| dc.contributor.author | قلی زاده, عبداللطیف | fa_IR |
| dc.contributor.author | نعیمی, معصومه | fa_IR |
| dc.contributor.author | غلامعلیپور علمداری, ابراهیم | fa_IR |
| dc.contributor.author | زارعی, مهدی | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T07:40:53Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T07:40:53Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T07:40:53Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T07:40:53Z | |
| dc.date.issued | 2019-07-23 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-05-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2018-10-18 | en_US |
| dc.date.submitted | 1397-07-26 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | ولی نژاد, زینب, قلی زاده, عبداللطیف, نعیمی, معصومه, غلامعلیپور علمداری, ابراهیم, زارعی, مهدی. (1398). تأثیر ورمیکمپوست و قارچ میکوریزا بر خصوصیات کمّی و کیفی گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, 35(3), 484-500. doi: 10.22092/ijmapr.2019.123788.2417 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1735-0905 | |
| dc.identifier.issn | 2383-1243 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2019.123788.2417 | |
| dc.identifier.uri | https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119635.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/326741 | |
| dc.description.abstract | شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.484.95.3.1578.41<br /><br /> بهمنظور بررسی اثر کودهای ورمیکمپوست و میکوریزا بر گیاه استویا<strong> (</strong><em>Stevia rebaudiana </em>Bertoni<strong>) </strong>آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 96-1395 اجرا شد. عامل اول ورمیکمپوست در چهار سطح (صفر، 10، 20 و 30 درصد وزنی خاک) و عامل دوم تلقیح نشاء با کودهای زیستی در 3 سطح (عدم تلقیح، تلقیح با <em>Glomus mosseae</em> و تلقیح با <em>Glomus intraradices</em>) بودند. نتایج نشان داد که همه نهالهای حاوی 30% ورمیکمپوست بهدلیل شوری زیاد آن بهتدریج از بین رفتند و در تیمارهای حاوی 20% رشد بسیار کمی داشتند. اثر ورمیکمپوست و قارچ میکوریزا بر تمام صفات مورد بررسی بجز قارچ میکوریزا بر تعداد شاخه جانبی و آنتوسیانین در سطح احتمال 1% معنیدار بود. برهمکنش آنها نیز بر تمام صفات بجز وزن خشک ساقه معنیدار شد. نتایج نشان داد که کاربرد قارچ <em>Glomus mosseae</em> توأم با 10% ورمیکمپوست از بیشترین تأثیر مثبت بر صفات مورفولوژیکی مانند ارتفاع بوته (126.63 سانتیمتر) و طول ریشه (33.75 سانتیمتر) و قارچ <em>Glomus intraradices</em> توأم با 10% ورمیکمپوست بر صفات وزن خشک گل (1.025 گرم)، وزن خشک ریشه (9.928 گرم) و سطح برگ (78212 سانتیمترمربع) نسبت به شاهد و عدم تلقیح میکوریزا در سطوح مختلف ورمیکمپوست برخوردار بودند. بیشترین میزان کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید (بهترتیب 1.25، 1.583، 2.833 و 1.080 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10% ورمیکمپوست و تلقیح با قارچ <em>Glomus intraradices</em> بدست آمد. حداکثر محتوای قندهای محلول (158.153 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10% ورمیکمپوست بدون تلقیح با قارچ مشاهده شد. با توجه به نتایج این پژوهش استفاده از قارچ <em>Glomus mosseae</em> و <em>Glomus intraradices</em> توأم با 10% ورمیکمپوست از بیشترین تأثیر مثبت بر خصوصیات کمّی و کیفی استویا نسبت به شاهد و عدم تلقیح میکوریزا در سطوح مختلف ورمیکمپوست برخوردار بودند. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور | fa_IR |
| dc.publisher | Research Institute of Forests and Rangelands | en_US |
| dc.relation.ispartof | تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2019.123788.2417 | |
| dc.subject | استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) | fa_IR |
| dc.subject | تلقیح | fa_IR |
| dc.subject | کاروتنوئید | fa_IR |
| dc.subject | ورمیکمپوست | fa_IR |
| dc.subject | گلوموس | fa_IR |
| dc.title | تأثیر ورمیکمپوست و قارچ میکوریزا بر خصوصیات کمّی و کیفی گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 35 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 484 | |
| dc.citation.epage | 500 | |