بررسی اثر فراصوت در استخراج گلیسیریزین از شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.) در مقایسه با روش اصلاح شده روسین
(ندگان)پدیدآور
احمدیان, هادیمیراحمدی, فردینرشیدی, بهاالدین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.) گیاهی است بوته ای چندساله که در اطراف مدیترانه و آسیا همانند ترکیه، ایتالیا و بهویژه ایران بهطور گسترده رشد می کند. شیرینبیان گیاه مطلوبی است که از هزاران سال پیش در مواد غذایی و دارویی کاربرد داشته است. این گیاه حاوی ترکیبهای زیادی است که مؤثرترین آنها گلیسیریزین بوده که عامل طعم شیرین ریشه شیرینبیان (30 تا50 بار از شکر شیرینتر) است. ریشه گیاه مذکور از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کردستان برای انجام تحقیق تهیه شده و پس از آماده سازی، نمونه های خشک شده را پودر کرده و از آن برای استخراج گلیسیریزین با روشهای مختلف روسین (rosen modified)، پریسونیکاسیون (pre ultrasonic) و پوست سونیکاسیون (post ultrasonic) در زمانهای 30 و 60 دقیقه و فرکانسهای 35 و 100 کیلوهرتز و در دمای ثابت 60 درجه سیلسیوس درصد خلوص و بازدهی استخراج مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین کلیه تیمارهای مورد بررسی در سطح 0.01>P اختلاف معنیدار وجود دارد. البته بین تمامی تیمارهای بررسی شده روش های پوست سونیکاسیون (فرکانس 100 کیلوهرتز و زمان 60 دقیقه) و اصلاح شده روسین بهترتیب حداکثر و حداقل درصد خلوص و بازدهی استخراج را نشان داده است.
کلید واژگان
شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.)اسید گلیسیریزیک
استخراج
فراصوت
روش اصلاح شده روسین
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی سنندج، سنندج، ایراناستاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی سنندج، سنندج، ایران
استاد، گروه شیمی، دانشگاه پیام نور واحد سقز، سقز، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



