بررسی اثر تراکم و عمق کاشت بر صفات مختلف زعفران (Crocus sativus L.) در منطقه ماهیدشت کرمانشاه
(ندگان)پدیدآور
گردکانه, محمدمجیدی, جمالرضایی, فریدون
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زعفران (Crocus sativus L.) ارزشمندترین محصول مناطق خشک و نیمهخشک ایران است که بهدلیل رنگ و طعم آن در صنایع غذایی و بهدلیل خاصیت داروییاش در پزشکی استفاده میشود. فاصله و عمق کاشت مناسب بنه نقش مهمی بر عملکرد زعفران داشته، به همین منظور برای بررسی اثر فاصله و عمق کاشت بنه بر رشد رویشی و عملکرد زعفران، آزمایشی در سال زراعی 1393-1392 در مرکز آموزش جهاد کشاورزی ماهیدشت استان کرمانشاه بهصورت فاکتوریل شامل فاصله کاشت بنه در 4 سطح 3، 6، 9 و 12 سانتیمتر روی ردیف و عمق کاشت مختلف بنه در 3 سطح 10، 15 و 20 سانتیمتر بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفات تعداد گل، وزن تر گل، طول گلبرگ، طول دمگل، وزن تر و خشک کلاله، طول کلاله، وزن تر برگ، تعداد و وزن متوسط بنه در یک مترمربع اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر فاصله و عمق کاشت بنه بر همه صفات معنیدار شد. ولی اثر متقابل بین فاصله کاشت در عمق کاشت بنه فقط بر صفات وزن تر کلاله و وزن متوسط بنه معنیدار شد. بیشترین تعداد گل، وزن تر گل، وزن تر و خشک کلاله (بهترتیب 2.09 و 0.5 گرم در مترمربع)، وزن تر برگ و تعداد بنه در تیمار فاصله کاشت 6 سانتیمتر و عمق کاشت 15 سانتیمتر مشاهده شد. بیشترین طول کلاله، در تیمار فاصله کاشت 9 سانتیمتر و عمق کاشت 15 سانتیمتر و بیشترین وزن متوسط بنه در تیمار فاصله کاشت 12 سانتیمتر و عمق کاشت 15 سانتیمتر ثبت شد. بنابراین تیمار فاصله کاشت 6 سانتیمتر و عمق کاشت 15 سانتیمتر که بیشترین تأثیر را بر وزن تر و خشک کلاله داشت، قابل توصیه میباشد.
کلید واژگان
زعفران (Crocus sativus L.)بنه
فاصله کاشت
عمق کاشت
عملکرد کلاله
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-07-231396-05-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
باستادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایراندانشجوی سابق کارشناسی ارشد، مؤسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کرمانشاه
کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



