اثرات مکمل اسیدهای چرب امگا-3 بر سطوح لیپیدهای سرم و شاخص های استرس اکسیداتیو در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
(ندگان)پدیدآور
رف رف, مریممحمدی, الههفرزدی, لعیااصغری جعفرآبادی, محمدنوع مدرک
Textاصیل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین بیماری غدد درون ریز در زنان سنین باروری می باشد که این افراد در معرض خطر بروز زودرس بیماری های قلبی عروقی قرار دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات مکمل اسیدهای چرب امگا-3 بر سطوح لیپیدهای سرم و شاخص های استرس اکسیداتیو شامل مالون دی آلدئید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد.
روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور در سال 1390 بر روی 64 بیمار مبتلا به سندوم تخمدان پلی کیستیک انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه دریافت کننده اسیدهای چرب امگا-3 (32 نفر) و دارونما (32 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه اسیدهای چرب امگا-3 به مدت 8 هفته روزانه 4 گرم اسیدهای چرب امگا-3 و گروه دارونما به مدت مشابه، دارونما دریافت کردند. اندازه گیری های تن سنجی و بیوشیمیایی و ارزیابی دریافت غذایی از طریق پرسشنامه یادآمد غذایی 24 ساعته و نرم افزار Nutritionist (نسخه 4) در ابتدا و انتهای مطالعه صورت گرفت. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 5/11) و تست های آماری تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقادیر p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: اسیدهای چرب امگا-3 باعث کاهش معنی داری در سطح سرمی کلسترول تام (001/0>p)، تری گلیسیرید (024/0=p)، لیپو پروتئین با چگالی پایین (001/0>p) و مالون دی آلدئید (01/0=p) و افزایش معنی داری در سطح لیپو پروتئین با چگالی بالا (018/0=p) در انتهای مطالعه نسبت به مقادیر پایه شد. کاهش در سطح سرمی کلسترول تام، لیپو پروتئین با چگالی پایین و مالون دی آلدئید در گروه اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به گروه دارونما معنی دار بود (به ترتیب 002/0=p=0/007، p=0/003 ،p). در هیچ یک از گروه ها تغییر معنی داری در ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم مشاهده نشد (05/0p)، تری گلیسیرید (024/0=p)، لیپو پروتئین با چگالی پایین (001/0>p) و مالون دی آلدئید (01/0=p) و افزایش معنی داری در سطح لیپو پروتئین با چگالی بالا (018/0=p) در انتهای مطالعه نسبت به مقادیر پایه شد. کاهش در سطح سرمی کلسترول تام، لیپو پروتئین با چگالی پایین و مالون دی آلدئید در گروه اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به گروه دارونما معنی دار بود (به ترتیب 002/0=p=0/007، p=0/003 ،p). در هیچ یک از گروه ها تغییر معنی داری در ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم مشاهده نشد (05/0p) و مالون دی آلدئید (01/0=p) و افزایش معنی داری در سطح لیپو پروتئین با چگالی بالا (018/0=p) در انتهای مطالعه نسبت به مقادیر پایه شد. کاهش در سطح سرمی کلسترول تام، لیپو پروتئین با چگالی پایین و مالون دی آلدئید در گروه اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به گروه دارونما معنی دار بود (به ترتیب 002/0=p=0/007، p=0/003 ،p). در هیچ یک از گروه ها تغییر معنی داری در ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم مشاهده نشد (05/0
کلید واژگان
اسیدهای چرب امگا-3سندرم تخمدان پلی کیستیک
ظرفیت تام آنتی اکسیدانی
لیپیدهای سرم
مالون دی آلدئید
شماره نشریه
8تاریخ نشر
2012-06-211391-04-01
ناشر
Mashhad University of Medical SciencesMashhad University of Medical Sciences
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه تغذیه در جامعه، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.کارشناس ارشد تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
دانشیار گروه زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
استادیار مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
شاپا
1680-29932008-2363




