تأثیر تنظیمکنندههای رشد بر کالوسزایی، باززایی و تولید سوخ در گیاه والک (Allium akaka subsp. akaka)
(ندگان)پدیدآور
پازوکی, آرزوزارع مهرجردی, محبوبهنوروزی, مریمدیانتی دیلمی, شیریننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
والک (Allium akaka subsp. akaka) گیاهی دارویی از خانواده Amaryllidaceaeاست. این گیاه بومی ایران بوده و بهدلیل برداشت بیرویه در معرض خطر انقراض قرارگرفته است. والک دارای ویژگی خواب بذر است و تاکنون مطالعهای برای تکثیر درون شیشهای آن انجام نشده است. در این مطالعه تأثیر تنظیم کنندههای رشد بر کالوسزایی و باززایی در این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تأثیر درصد ساکارز و حضور تنظیم کننده رشد ABA بر تولید سوخ در برگسارههای باززا شده ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بالاترین کالوسدهی (7/93%) در 1/0 میلیگرم بر لیتر NAA به همراه 5/0 میلیگرم بر لیتر TDZ مشاهده شد. بیشترین درصد باززایی (6/91%) نیز در 1 میلیگرم بر لیتر NAA یا IBA به همراه 1 میلیگرم بر لیتر TDZ حاصل گردید، درحالی که بالاترین میزان تولید برگساره (7/9 برگ) متعلق به تیمار 5/0 میلیگرم بر لیتر NAA به همراه 5/0 میلیگرم بر لیتر TDZ بود. بیشترین درصد تولید سوخ از برگسارهها (100%) در محیط کشت حاوی 1 میلیگرم در لیتر ABA به همراه 6% ساکارز بدست آمد. گیاهچههای تولید شده به گلدان منتقل شدند.
کلید واژگان
تکثیر درون شیشهایکشت بافت
IBA
NAA
TDZ
زیستسلولی گیاهی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-12-221397-10-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایراناستادیار گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




