نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorعزیزیان شرمه, امیدfa_IR
dc.contributor.authorعینعلی, علیرضاfa_IR
dc.contributor.authorولیزاده, جعفرfa_IR
dc.date.accessioned1399-07-09T07:08:18Zfa_IR
dc.date.accessioned2020-09-30T07:08:18Z
dc.date.available1399-07-09T07:08:18Zfa_IR
dc.date.available2020-09-30T07:08:18Z
dc.date.issued2018-06-22en_US
dc.date.issued1397-04-01fa_IR
dc.date.submitted2017-08-20en_US
dc.date.submitted1396-05-29fa_IR
dc.identifier.citationعزیزیان شرمه, امید, عینعلی, علیرضا, ولیزاده, جعفر. (1397). پاسخ‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه ریحان (Ocimum basilicum) بر اثر غلظت‌های مختلف عنصر روی. زیست‌شناسی گیاهی ایران, 10(2), 35-56. doi: 10.22108/ijpb.2018.105679.1043fa_IR
dc.identifier.issn2008-8264
dc.identifier.issn2322-2204
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22108/ijpb.2018.105679.1043
dc.identifier.urihttp://ijpb.ui.ac.ir/article_22897.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/316284
dc.description.abstractعنصر روی (Zn<sup>2+</sup>) یکی از عناصر کم‌مصرف ضروری برای رشد گیاهان است. در پژوهش حاضر، اثر غلظت‌‌های مختلف روی بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه ریحان (<em>Ocimum basilicum</em> L.) بررسی شد. گیاهچه‌های ریحان در فواصل زمانی 3 روزه و برای مدت 30 روز در معرض غلظت‌‌های صفر، 50، 100، 200، 400 و 800 میلی‌گرم بر لیتر روی قرار گرفتند. میزان رشد ریشه و بخش‌های هوایی، تعداد برگ در هر بوته، سطح برگ، میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی، قندها و پروتئین‌های محلول کل، ترکیبات فنلی، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی گیاه و محتوای عناصر معدنی روی و پتاسیم بر اثر تیمار تا غلظت 200 میلی‌گرم بر لیتر روی به‌طور معنی‌دار افزایش یافتند. محتوای آهن و کلسیم گیاه متناسب با افزایش غلظت روی به‌شدت کاهش یافت؛ ولی میزان منیزیم تغییر نکرد. نتایج بیان‌کنندة نقش دوگانة روی با غلظت بهینة 200 میلی‌گرم بر لیتر بودند و در غلظت‌های بیشتر یا کمتر میزان رشد، رنگیزه‌های فتوسنتزی و میزان ترکیبات فنلی کاهش یافتند؛ درحالی‌که تجمع قندها و پروتئین‌های محلول کل همگام با افزایش غلظت روی رخ داد. به‌هرحال کاهش این مقادیر در بیشترین غلظت روی به مقدار شاهد نرسید و بیشتر از آن بود که نشان می‌دهد گیاه ریحان مقاومت بسیار زیاد نسبت به تنش فلز روی دارد و با تجمع نسبی روی در خود با رشد در نواحی آلوده به این عنصر نقش مؤثری در تغذیة روی در انسان دارد. نتایج حاصل نشان‌دهندة نقش مهم روی در محافظت از گیاه ریحان در برابر رادیکال‌های آزاد اکسیژن هستند.fa_IR
dc.format.extent728
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherمعاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانfa_IR
dc.publisherUniversity of Isfahanen_US
dc.relation.ispartofزیست‌شناسی گیاهی ایرانfa_IR
dc.relation.ispartofIranian Journal of Plant Biologyen_US
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22108/ijpb.2018.105679.1043
dc.subjectترکیبات فنلیfa_IR
dc.subjectرویfa_IR
dc.subjectریحانfa_IR
dc.subjectقندهای محلولfa_IR
dc.subjectکلروفیلfa_IR
dc.subjectفیزیولوژی گیاهیfa_IR
dc.titleپاسخ‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه ریحان (Ocimum basilicum) بر اثر غلظت‌های مختلف عنصر رویfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست‌شناسی، دانشکدة علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست‌شناسی، دانشکدة علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست‌شناسی، دانشکدة علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایرانfa_IR
dc.citation.volume10
dc.citation.issue2
dc.citation.spage35
dc.citation.epage56


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد