• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • زیست‌شناسی گیاهی ایران
    • دوره 4, شماره 12
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • زیست‌شناسی گیاهی ایران
    • دوره 4, شماره 12
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    تکوین گل‌آذین، گل و گرده در گل جعفری (Tajetes patula) (Asteraceae): ویژگی‌های ساختاری گل در ارتباط با گرده‌افشانی

    (ندگان)پدیدآور
    رضانژاد, فرخندهمجد, احمد
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    939.5کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    نمو گل سیستمی مناسب برای فهم تمایز سلولی و مکانیسم‌های ژنتیکی لازم برای اندام‌زایی است. گل جعفری (Tajetes patula) گونه‌ای زینتی و علفی است که به تیره Asteraceae تعلق دارد. در این مطالعه ساختار و نمو گل‌آذین، گل و گرده و ویژگی‌های آنها در ارتباط با گرده‌افشانی بررسی شد. گل‌آذین، کپه یا سرمانند است که طی نمو ابتدا براکته‌های پای گل‌آذین نمو یافته، سپس پریموردیوم‪های گلچه‌ها به روش به سوی مرکز بنیان‌گذاری می‌شوند. در محل هر پریموردیوم گلچه، فرورفتگی‌ای ایجاد شده که در پیرامون آن ابتدا جام گل بنیان‌گذاری ‌و سپس بخش‌های زایشی به روش به سوی مرکز ایجاد می‌شوند. نظم تشکیل گلچه‌ها، به صورت یک ردیف گلچه‌های شعاعی (زبانه‌ای) با گل‌های ماده و عقیم و تعداد زیادی (60-70) گلچۀ‌ دیسکی (لوله‌ای) با گل‌های نرماده و زایاست. هر دو گلچه‌ دارای کاسبرگ‌های براکته‌مانند، تخمدان زیرین، خامۀ‌ منفرد و کلالۀ دو شاخه است. سطح کلاله دارای سلول‌های پاپیل‌مانند است. پرچم‌ها متصل‌بساک و لایه‌ مغذی (تاپی) ابتدا ترشحی و سرانجام آمیبی می‌شود. لایه مکانیکی فیبری و شکافتگی بساک برون‌گشا و طولی است. تقسیم سلول‌های مادر گرده از نوع هم‌زمان و دانه‌های گرده حاصل ضمن تمایز به رنگ زرد، کروی-نیمه کشیده، سه شکاف-منفذی، خاردار با سوراخ‌های ریز در قاعده خارها هستند. میوه حاصل فندقه‌ سیاه رنگ و کشیده است. ویژگی‌هایی مانند گل‌آذین کپه، رنگ گل‌آذین، بشرۀ ترشحی کرک‌مانند در بخش درونی گلبرگ‌های هر دو نوع گلچه، رنگ دانه گرده و تزیینات آن، رشد و دو شاخه‌ای شدن کلاله و پاپیل‌های سطح آن، سبب جذب حشرات (گرده‌افشان) به سمت این گل‌آذین و تسهیل گرده‌افشانی توسط آنها می‌شود.
    کلید واژگان
    بساک
    خامه
    گرده
    گل‌آذین کپه
    لایه‌ تغذیه‌ای (تاپی)
    Tajetes patula

    شماره نشریه
    12
    تاریخ نشر
    2012-08-22
    1391-06-01
    ناشر
    معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان
    University of Isfahan
    سازمان پدید آورنده
    گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
    گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

    شاپا
    2008-8264
    2322-2204
    URI
    http://ijpb.ui.ac.ir/article_18846.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/316126

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب