پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نارنگی پیج روی پایه سیترنج تحت تنش دمای پایین
(ندگان)پدیدآور
تاجور, یحییفتوحی قزوینی, رضاحمید اوغلی, یوسفحسن ساجدی, رضانوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
تنش دمای پایین، یکی از عوامل محیطی مهم محدود کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. در این پژوهش تأثیر تنش دمای پایین بر شاخصهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک نارنگی پیج بر روی پایه سیترنج (نهال دو ساله)، در شرایط کنترل شده انکوباتور (با رطوبت نسبی 5±65% و شدت نور 15000 لوکس) بررسی گردید. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با اعمال تیمار دماهای پایین (6-، 3-، 0، 3، 6 و 9 درجه سانتیگراد) و شاهد (2±25 درجه سانتیگراد) اجرا شد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که کمترین مقدار کلروفیل کل (513/1 میلیگرم در گرم وزن تازه برگ)، رنگ سبز(25/61%) و محتوی آب برگ (55/33% وزن تازه برگ) در تیمار دمایی 6- درجه سانتیگراد به دست آمد. بیشترین مقدار پرولین (48 میلیگرم در گرم وزن تازه برگ) در دمای 3- و حداکثر کربوهیدرات (3/55 میلیگرم در گرم وزن تازه برگ) نیز در صفر درجه سانتیگراد حاصل شد. همچنین، بیشترین مقدار آبگزیدگی (51 تا 75%) و نشت یونی (66/75%) در دمای 6- درجه بود. بیشترین مقدار پراکسیداسیون لیپیدها (643/2 میکروگرم مالون دآلدئید در گرم وزن تازه برگ)، ظرفیت آنتیاکسیدانی (5/63%) و فنل (863/2 میلیگرم در گرم وزن تازه برگ) نیز در دمای 3- درجه بود. حداکثر فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (104×44/8 واحد آنزیمی در گرم وزن تازه برگ) در 3 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. به عنوان نتیجهگیری میتوان گفت که نارنگی پیج (روی پایه سیترنج) از طریق افزایش برخی از شاخصها، همچون پرولین، کربوهیدرات، و ظرفیت آنتیاکسیدانی قادر به تحمل تنش یخبندان تا دمای 3- درجه سانتیگراد است.
کلید واژگان
آنتیاکسیدانهاتنش دمای پایین
مرکبات
نارنگی
شماره نشریه
9تاریخ نشر
2011-11-221390-09-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




