بررسی اثر هیدرو و اسموپرایمینگ دو رقم تجاری نخود بر جوانهزنی، فاکتورهای رشد و تعداد گرهکهای ریشه در شرایط تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
خدابخش, فاطمهعموآقایی, ریحانهمستأجران, اکبرامتیازی, گیتینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
نخود ایرانی یکی از گیاهان زراعی مهم مناطق خشک و نیمه خشک دنیاست که بسیار به شوری حساس است. اخیراً گزارش شده است که پرایمینگ دانهها، روشی برای بهبود استقرار دانهها و افزایش تولید محصول در شرایط تنشزاست. در این پژوهش درصد و سرعت جوانهزنی دانههای اسمو و هیدرو پرایم و همچنین برخی از پارامترهای رشد دانهرُستهای تیمار شده و تعداد گرهکهای ریشه آنها در شرایط شوری (0، 25، 50 و 75 میلیمولار) بررسی شده است. نتایج نشان داد که در مقایسه با گیاهان شاهد، شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانهزنی، طول و وزن تر و خشک ریشه و ساقه گیاهان میشود. همچنین، یک کاهش وابسته به میزان نمک در تعداد گرهکهای ریشه مشاهده شد. دادهها در مورد اثر پرایمینگ با آب (هیدروپرایمینگ) و مانیتول (4%) (اسموپرایمینگ) نشان داد که گیاهان اسموپرایم شده تعداد گرهکهای بیشتری در مقایسه با گیاهان هیدروپرایم شده و شاهد داشتند. در شرایط شور گیاهچههای حاصل از دانههای اسموپرایم و هیدروپرایم شده وضعیت جوانهزنی، وزن تر و خشک ریشه و ساقه بهتری را در مقایسه با دانههای پرایم نشده (شاهد) نشان دادند.
کلید واژگان
پرایمینگجوانهزنی
شوری
نخود
گرهکزایی
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2011-02-201389-12-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکردگروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
وه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان
وه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان
شاپا
2008-82642322-2204




