جداسازی و همسانهسازی (cloning) cDNA ژن منگنز پراکسیداز (mnp) از قارچ خوراکی دکمهای سفید (Agaricus bisporus)، مقدمهای بر دستورزی ژنتیکی
(ندگان)پدیدآور
حسنجانپور, جوادفارسی, محمدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
تولید و پرورش قارچ خوراکی، یکی از کاربردهای تجاری فناوری های میکروبی به منظور تبدیل زیستی ضایعات بخش کشاورزی به فرآورده های با ارزش غذایی است. در قارچ خوراکی دکمهای ( Agaricus bisporus ) آنزیمهای مختلفی از ابتدای رشد میسلیومی تا انتهای دوره میوهدهی، تجزیه ترکیبات لیگنینی را در محیط کمپوست برعهده دارند. یکی از مهمترین این آنزیمها، آنزیم منگنز پراکسیداز است که سهم عمدهای در تجزیه ترکیبات لیگنینی دارد. به منظور انجام مطالعات ملکولی بر روی آنزیم منگنز پراکسیداز در قارچ خوراکی دکمهای سفید نژاد IM008 و آماده نمودن زمینه برای افزایش تولید این آنزیم در قارچ خوراکی دکمهای، اقدام به جداسازی و همسانهسازی cDNA ژن کدکننده آنزیم منگنز پراکسیداز گردید. برای این منظور استخراج RNA از میسلیومهای رشد یافته قارچ خوراکی بر روی محیطکشت مایع عصاره کمپوست انجام شد و cDNA آن بهوسیله آنزیم رونوشت بردار معکوس ساخته شد. پس از تکثیر قطعه مورد نظر بهوسیله واکنش زنجیرهای پلیمراز، قطعه تکثیرشده در ناقل pTZ57R/T قرار گرفت و سپس به باکتری E.coli سویه DH5α منتقل گشت. پس از استخراج پلاسمید از باکتریهای تراریخته، پلاسمید استخراج شده مورد هضم آنزیمی قرار گرفت و در مرحله آخر قطعه تکثیرشده تعیین توالی شد. در نتایج، بلاست توالی نوکلئوتیدی در مکانهای بازهای نوکلئوتیدی با شمارههای 657 و 850 با توالی ژن mnp موجود در بانک اطلاعاتی NCBI تفاوت داشت که به ترتیب، سبب تغییر اسید آمینه ایزولوسین به والین و اسید آمینه سرین به آلانین در توالی اسیدآمینه قطعه cDNA همسانه شده، میشود.
کلید واژگان
آنزیم رونوشت بردار معکوسضایعات کشاورزی
ناقل pTZ57R/T
همسانهسازی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2010-05-221389-03-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانگروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




