بررسی تغییرات بیوشیمیایی و آنزیمی فرمولاسیون نانوامولسیون برخی اسانسها و یک عصاره گیاهی در سفیدبالک پنبهBemisia tabaci (Gennadius)  
(ندگان)پدیدآور
بلندنظر, علیرضاقدمیاری, محمدمعمارزاده, محمدرضاجلالی سندی, جلالذولفقاری, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برخی اسانسها و عصارههای گیاهی دارای خواص حشرهکشی مطلوبی علیه سفیدبالک پنبه میباشند. در این مطالعه سمیت اسانسهای رزماری، نعناع فلفلی، اکالیپتوس و عصاره آویشن باغی فرمولهشده بهصورت جداگانه در تویین80 و به شکل نانوامولسیون روی پورههای سن دو سفیدبالک پنبه بررسی گردید. آزمونهای زیستسنجی بهروش غوطهورسازی برگهای حاوی پوره سن دو انجام و مقادیر LC50 تخمین زده شد. مقادیر LC50  اسانسهای رزماری، نعناع فلفلی، اکالیپتوس و عصاره آویشن باغی در تویین80 به ترتیب 4198، 3925، 4312، 9626 و میزان LC50  نانوامولسیون اینترکیبات بهترتیب 2759، 2987، 3189، 5659 میلیلیتر بر لیتر بهدست آمد. نتایج نشان داد که نانوامولسیون اسانسهای رزماری و نعناع فلفلی بیشترین سمیت را روی پورههای مذکور دارند. همچنین در این تحقیق اثرات مخلوط اسانسها و عصاره گیاهی فرمولهشده روی برخی تغییرات بیوشیمیایی و آنزیمی سفیدبالک پنبه در حشرات تیمارشده با غلظت LC50 تیمار T1 (امولسیون ترکیبشده از سه اسانس و عصاره فوق)، تیمار T2 (امولسیون بر پایه عصاره آویشن باغی) و تیمار T3 (امولسیون ترکیبشده از سه اسانس فوق) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیمهای استرازی و گلوتاتیوناس- ترانسفرازی تحت تأثیر تیمارهای T1، T2 وT3  افزایش یافت؛ درصورتیکه میزان فعالیت آنزیم استیلکولیناستراز تغییر معنیداری را نشان نداد. میزان ذخایر انرژی (چربی، کربوهیدرات و پروتئین کل) در تیمار T1 وT3  نسبت به تیمار T2 و شاهد، کاهش معنیداری داشتند؛ هرچند که میزان گلیکوژن کل تغییر معنیداری را بین تیمارها و شاهد نشان نداد. بنابراین تیمارهای T1  و T3، با القای سمزدایی در برخی از آنزیمهای سمزدا و کاهش بعضی از ذخایر انرژی، اثر بیشتری را روی پارامترهای بیوشیمیایی پورههای سن دو سفیدبالک پنبه نشان میدهند.
کلید واژگان
آنزیماسانس
نانوامولسیون
حشرهکش گیاهی
سفیدبالک پنبه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلاندانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
پژوهشگر، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی باریج کاشان
استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
شاپا
2008-47812423-7868




