تأثیر برخی ترکیبهای شیمیایی در تحریک آنزیمهای دفاعی گیاه و کاهش بیماری گموز پستۀ ناشی از Phytophthora drechsleri
(ندگان)پدیدآور
فتحی, فریباصابری ریسه, روح اللهمرادی, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور تعیین مناسبترین ترکیب شیمیایی مؤثر بر میزان تغییر سطح آنزیمهای دفاعی و ایجاد مقاومت به شبه قارچ Phytophthora drechsleri در نهالهای دو رقم پستۀ (سرخس و بادامی ریززرند) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با ترکیبهای شیمیایی (فسفیت پتاسیم، فوزتیل آلومینیوم، سیلیکات پتاسیم، کمپلکس آمینواسید و آهنبر یا سیدروفور پایوچلین) انجام شد. ترکیبهای مورد استفاده منجر به کاهش درصد مرگومیر نهالهای پسته شدند، بهطوریکه فسفیت پتاسیم و کمپلکس آمینواسید با 100 درصد بیشترین و فوزتیل آلومینیوم با 25 درصد کمترین تأثیر را در کاهش رخداد بیماری داشتند. همچنین این ترکیبها باعث افزایش ارتفاع، وزن تر و خشک اندامهای هوایی و ریشه نسبت به نهالهای شاهد و آلوده به بیماری شدند. همچنین نتایج نشان داد، ترکیبهای مورد استفاده بهترتیب باعث افزایش 60، 55، 71 و 58 درصدی در سطوح آنزیمی پراکسیداز، پلیفنلاکسیداز، فنیلآلانینآمونیالیاز و فنل کل در رقم بادامی نسبت به رقم سرخس شدند. عامل بیماریزا به ترتیب سبب افزایش 9-14، 2، 3-2 و 1/1-47/1 برابری سطوح آنزیمی نسبت به تیمار شاهد در دو رقم پسته شد. استفاده از این ترکیبها باعث افزایش سطوح آنزیمی و ترکیبهای فنلی شد که این موضوع در مایهزنی توأم با عامل بیماری سطح بیشتری را نشان داد.
کلید واژگان
پستهپراکسیداز
پلیفنلاکسیداز
ترکیبهای شیمیایی
ترکیبهای فنلی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجاندانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
استادیار پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی رفسنجان، ایران
شاپا
2008-47812423-7868




